donderdag 11 februari 2016

Mijn topbieren van januari

Ik geef van elk geproefd bier een smaaknotitie en publiceer deze op Untappd. De volgende bieren die ik in januari heb geproefd sprongen eruit wat betreft bijzondere en lekkere bieren. Naast het proeven van het bier zijn de omstandigheden waaronder ik ze heb geproefd er ook bijgezet.

Midnight Porter (11%) van brouwerij Rodenburg, Rha
Deze had ik al een tijdje staan, misschien wel al een jaar. Zeer zware porter waarmee het nieuwe jaar goed is begonnen:  zachte chocola, zoetig alcohol, bittertje en een happy new year !!


Fuller's Vintage Ale 2014 (8,5%) van Fuller's (UK)
Tijdens de bieropleiding StiBON 2 krijg je vele typen bier te proeven zoals deze bijzondere barley wine. Fuller's Vintage Ale is een zogenaamde strong ale, waarin de beste hoppen en mouten zijn gebruikt om een sterk en complex bier te brouwen. Het bier is eenmalig gebrouwen en door de beperkte hoeveelheid is ie erg exclusief. Het bier ontwikkelt zich nog in de fles.  Heerlijke barleywine ruikt zoet, port, moutig, alcohol en proef karamel, port. Lekker bij kaasplank.

Vuur & Vlam (6,2%) van brouwerij De Molen, Bodegraven
Tegenwoordig is dit een klassieker onder de IPA's. Geproefd samen met de borrelclub in huiskamercafé Stella by Starlight, ArnhemCitrus, grapefruit, perzik, fruitige smaak, zoetje en een fijne hopbitter dat het bier mooi in balans brengt.

Weiherer Bock Bourbon Style (8,4%) van Brauerei-Gasthof Kundmüller (DU)
Deze duitse bock hebben we geproefd tijdens de PINT-bierproefavond in Arnhem (café 't Moortgat). Deze bock is gelagerd op bourbon vaten en dat proef je heel duidelijk in het bier. Hout, vanille, bourbon zoetig erg lekker met een fijne lange nasmaak.

My Imperial Brown Ale (8,5%) van Oldskool Brewery, huurbrouwer te Eindhoven. Dit bier is gebrouwen bij Rodenburg.
Tijdens de TapTakeOver bij café Caspar in Arnhem, stond Dennis Kort - de brouwer van Oldskool - achter de tap en hij bracht zo'n 10 bieren mee. Hij brouwt zijn bieren volgens het Reinheitsgebot: alleen met water, gerstemout, hop en gist. Geen toevoegingen. En hij heeft de voorkeur voor duitse en engelse bierstijlen en daar zoekt ie ook de brouwerijen op uit. Hij brouwt ook bij Maximus, Jopen, De Hemel. Heel lekker volmondig, fijn bittertje en de zachte mokka smaak maakt dit bier heel makkelijk doordrinkbaar. 


Meer smaaknotities van mijn geproefde bieren staan op Untappd onder de naam Bierwandeltochten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten