vrijdag 26 februari 2016

Bier & Spijs Combi: Indische Lamskotelet en Quadrupel

Bier & spijs combinaties serveren is momenteel erg in opkomst bij bierliefhebbers, koks en bij restaurants. Bier heeft door zijn brede smaakpallet (zoet, zuur, moutig, hoppig, bloemig, citrus etc), vele mogelijkheden om met gerechten te combineren, meer dan met wijn.

Afgelopen jaren zijn er al diverse boeken gepubliceerd door biersommeliers, zythologen en koks zoals van Fiona de Lange en Jo Vaessen (Bier & Spijs), Arvid Bergström (Proef Bier) en Han Hildago (Biercuisine, Biertapas)

Ik deel graag mijn ervaringen met bier & spijs op deze blog. Onderstaand gerecht is een hele lekkere bier & spijs combinatie.


Indische Lamskotelet in ketjapsaus
Biertype: Quadrupel
Bier: Westvleteren 12, Abt 12, Chimay Blauw

Ingrediënten voor 4 personen:
1 stengel sereh (citroengras)
1 kleine rode ui
100 g boter
1 teentje knoflook
1 tl geraspte verse gember
3 stuks djeroek poeroetblad (citroenblad)
1 el suiker
200 ml ketjap
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 el maïzena
16 lamskoteletjes
1/2 lombok chili (rode peper gesneden)
handje gebakken uitjes

1. Snijd de sereh in 3 stukken. Pel snipper de ui, smelt de boter in een pan. Voeg sereh, ui, knoflook, gember, djeroek poeroet en suiker toe. Blus geheel af met ketjap en 100 ml water. Voeg zout en peper toe en breng aan de kook.
2. Los de maïzena op in 200 ml water en voeg mensel toe aan de kokende saus. Laat goed doorkoken tot een mooie dikte.
3. Gril de lamskoteletjes in een grilpan aan beide kanten 1 minuut en voeg het vlees toe aan de saus.
4. Verdeel de koteletjes en de saus over 4 borden en garneer met de lombok chili peper en de gebakken uitjes. Lekker met rijst en boontjes.


Bier: Quadrupel Chimay Blauw

Je proeft het moutig zoetje van de karamel en dat haakt lekker in op de zoetheid van de ketjap in het gerecht. Daarnaast komen de gebrande mouten overeen met smaak van de gegrilde lamskotelet. Een goddelijke combinatie.


Smakelijk eten!

Maarten Exel
Bierambassadeur







Volgende Bier & Spijs Combi: Curry Spitskool met Thai Thai Tripel




Geen opmerkingen:

Een reactie posten