dinsdag 23 februari 2016

Pittige, modderige stuwwal en Donkere Polaris

Vandaag een grote groep bierwandelaars die er zin in hebben. Zoveel dat de lichte regen in de eerste helft geen invloed heeft op ons goede humeur. Zelfs losgeraakte halve en later hele zolen mogen de pret niet drukken. Hij heeft geluk dat de shoe-repairman ook mee is en gelijk eerste-hulp-bij-kapotte schoenen krijgt. We wandelen vanaf Cuijk de Nijmeegse stuwwal op met zijn vele pittige klimmetjes en modderige paden.
Na een uitstekende lunch in de Plasmolen is het echt droog en maken we kennis met de Romeinse Villa, vijvers, slootjes en mooie bossen op de St. Jansberg.  We wanen ons al in de Ardennen. Na een paar schansen uit de 17e eeuw zien we de brouwerij liggen op landgoed Bergzicht. We scharen ons aan de tafel bij de unieke glazen brouwketels, waar alleen op zondag wordt gebrouwen.
We krijgen van brouwer Constant Keinemans vijf bieren te proeven. We starten met een fris licht hoppige Pilsner, lekker dorstlessend. Vervolgens krijgen we een Amber 6.4%: dun mondgevoel, moutig en droge afdronk. De Fresh Hop 7% is ook amberkleurig, maar fris en hoppiger van smaak. Dan krijgen we een speciale: Polaris Donker (6.4%) van 2,5 jaar oud. Dit bier bewaart de brouwer 5 jaar om te ervaren wat tijd met de smaak van het bier doet.
Het is een zwart bier, een porter. Op dit moment ruik ik een scherpe karamel-fudge geur, de smaak is dun, mis een 'kick inside'. Maar naarmate het bier warmer wordt krijgt ie meer smaak en body. Toch proef je ook de veroudering (van de hop). Interessant. Vorig jaar had dit bier meer hop in de geur en koffie in de smaak. Ik ben benieuwd hoe die volgend jaar ruikt en smaakt.


Tot slot krijgen we de Tripel (7.6%), een fijn bier met aardig zoetje en droge afdronk. Dit makkelijk doordrinkbare bier is wel de favoriet. Proost en tot volgend jaar!Klik hier voor alle foto's van deze bierwandeltocht op Flickr. Met dank aan de foto's van Gerbrand.Geen opmerkingen:

Een reactie posten