maandag 29 februari 2016

In twee jaar tijd dubbel zoveel brouwerijen

De bierbrouwkaart in Nederland is gigantisch veranderd. In twee jaar tijd hebben we er twee keer zoveel brouwerijen erbij gekregen: van 185 in 2013 naar 366 brouwerijen in 2015. En dan hebben we de 36 brouwerijen 'in oprichting' niet meegeteld*. Dat is bijna elke week 2 nieuwe brouwerijen. Maar de bierconsumptie is niet verdubbeld, sterker nog die is afgenomen de afgelopen jaren. Met name de pilsmarkt moet inleveren aan radlers, alcoholvrije dranken en speciaal bier. In 2014 dronken we per hoofd van de bevolking 68 liter bier per jaar en in 2009 was dat nog 73 liter. Leven we nu in een bierbubbel?

Evenveel brouwerijhuurders als bierbrouwerijen met ketels.

Het aantal brouwerijhuurders (182) groeit gestaag door en is nagenoeg gelijk aan het aantal brouwerijen met ketels (184)**. Afgelopen twee jaar groeide het aantal brouwerijhuurders veel sneller dan het aantal brouwerijen met ketels, respectievelijk met 130% en 75%.



Noord-Holland heeft de meeste brouwerijen mede door de brouwerijhuurders.

Meer dan de helft van alle brouwerijen zijn gevestigd in respectievelijk Noord-Holland (87), Noord-Brabant (70) en Zuid-Holland (46). Gelderland volgt met 44 brouwerijen op de de voet. In alle provincies is een stijgende trend te zien waarbij Groningen en Friesland bezig zijn met een stevige inhaalslag.


Amsterdam is de brouwhoofdstad met 39 brouwerijen.

Noord-Holland is mede koploper door het hoge aantal brouwerijhuurders: 61, oftewel 7 op de 10 brouwerijen is een brouwerijhuurder. Amsterdam neemt hiervan bijna de helft voor zijn rekening: 30 brouwerijhuurders en heeft 9 brouwerijen met ketels. Opvallend is dat ook provincie Utrecht meer brouwerijhuurders heeft dan brouwerijen met ketels. In Noord-Brabant loop je de meeste kans om tegen een brouwketel aan te lopen, met 37 bierbrouwerijen staan er in deze provincie het hoogste aantal. Gevolgd door Gelderland (28), Noord- en Zuid-Holland (beide 26). 


Zuid-Holland heeft relatief weinig brouwerijen.

Nederland heeft gemiddeld een brouwerij per 46.000 inwoners. Noord-Holland staat ook hier bovenaan met 31.000 inwoners per brouwerij. Maar ook de inwoners van Zeeland, Friesland hebben relatief veel brouwerijen. Daarentegen heeft Zuid-Holland met de meeste inwoners relatief weinig brouwerijen: slechts 46 op 3,6 miljoen mensen oftewel één brouwerij per 78.000 inwoners. Hier zit waarschijnlijk nog ruimte voor nieuwe brouwerijen, maar wellicht dat ze al flink overspoeld worden door bieren uit de naburige provincies: Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht.

In Drenthe is het minst bedeeld met brouwerijen zowel naar inwoners als oppervlakte. Gemiddeld is het bedieningsgebied 92 km2 per brouwerij. In Drenthe is het bijna 6 keer zo groot met 527 km2.




* bron: Cambrinus peiling 10-1-2016, exclusief de brouwerijen in oprichting (i.o.) in 2014, 2015, 2016
** Volgens Cambrinus.nl, de organisatie in Nederland die het aantal brouwerijen en huurders op hun site bijhoudt, is de definitie van een bierbrouwerij (brouwerij met ketels)
Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet onderdeel van een concern.

En van een brouwerijhuurder:
Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten