maandag 28 oktober 2019

Groetjes uit ... Stadsbrouwerij Wageningen


De herfst bierwandeltocht naar stadsbrouwerij Wageningen start in zonnig Ede. Vanaf het station duiken we de Sysselt in en zien gelijk een opvallend gebouw: de Stingerbol. Sporen van everzwijnen en vele paddestoelen sieren ons pad door het bos. Tot aan de lunchlocatie is het dwalen en struinen langs Celtic Fields, lijnzaadvelden en sprengbeken brengen ons tot in het Renkumsbeekdal. Waar we bij restaurant De Beken genieten van onze lunch met een Bockbier van Hertog-Jan die - helaas - met suikersiroop is aangezoet en dat chemische bijsmaakje proef je goed. Geef ons maar een echt volmout bockbier.  Na de lunch vlonderen we het Beekdal over en gaan door de geurige (naald)bossen richting de Wageningse Berg. Daar hebben we een prachtig uitzicht over de Rijn en de Betuwe. We nemen het Bergpad dat ons leidt langs vele uitzichtpunten, het Arboretum, het Kasteel en naar de stadsbrouwerij in het Rad van Wageningen.


Stefan neemt ons mee in hun bierbrouwavontuur sinds 2013 en we genieten van de geserveerde bieren die allen uit hun nieuwe brouwerij komen. Zo beginnen we op het zonnige terras met een Wageningse Egel, een frisse pale ale van 4,5% met 'n goede bitterheid. Heerlijk dorstlessend. Vervolgens krijgen we De Wageningse Engel (6,3%) gebrouwen met lokale mout. Een volmondige blond moutbier dat goed past bij het verhaal over duurzaam en efficiënt bierbrouwen met hun op maat gemaakte brouwketels in Nederland. De Belgische Meurafilter die zij als één van de drie craftbrouwerijen in Nederland gebruiken zorgt voor veel tijdbesparing en weinig verlies. Sterker nog uit 100% maisch is het mogelijk om 104% wort te halen.



Ze hebben tot nu toe acht brouwsels gebrouwen en zijn er zeer tevreden over. En hun doel om vooral lokale producten te gebruiken uit zich ook in hun afzetgebied (lokaal) en de kaas en worst die uit de omgeving komen. Zo eten de koeien hun bierbostel op en van hun melk wordt de heerlijke Blaarkopkaas gemaakt bij Meester Affineurs. Daarnaast hebben ze een hopveld bij een zorgboerderij. De hopplanten zorgen voor bescherming van de kippen tegen roofvogels en biedt ze ook de nodige schaduw. De hop wordt gebruikt als drooghop voor hun Wagenings Hopfen Blut, een Kölsch van 5,5%. Dit jaar gebruiken ze Taurus en Cascade en is afgelopen week afgevuld. Mmmmmm die is heerlijk. We proeven rood fruit, kers, aardbei. Fris en een fijn bittertje. Tot slot krijgen een Hop Loving Criminal IPA, een mooie IPA meer in de Engelse stijl. Waarbij de lokale droge worst van de natuurslager Keizer van Zanten met een licht rookje goed bij past.


Proost! Dank allemaal voor de gezellige bierwandeldag en dank aan Stefan voor rondleiding en heerlijke bierproeverij en lekkernijen van stadsbrouwerij Wageningen. Tot een volgende bierwandeltocht!

Wil je ook deze bierwandeltocht als groepsuitje doen? Dat kan! Bel naar 0610508952 (Maarten) of mail info@bierwandeltochten.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Deelnemers over deze Bierwandeltocht:

Geweldige wandeling gisteren bedankt voor de begeleiding Maarten, en de heerlijke proeverij in Wageningen (Jeroen)

Wat een leuke foto's Maarten. We hebben genoten van de dag. Nogmaals bedankt voor de fijne wandeling en het mooie weer ;-) (Judith)







Maarten Exel
Bierwandeltochten
Internationaal Biersommelier

1 opmerking:

  1. Leuk om een verslag te lezen van een (bier) wandeltocht waar ik zelf bij ben geweest. Ik heb er aan genoten.
    Rob.

    BeantwoordenVerwijderen