zondag 27 oktober 2019

Groetjes uit ... Bamberg Bier Experience herfst 2019


Dit is de herfst-editie van de de Bamberg Bier Experience 2019. Met 12 bierwandelaars gaan we dit weekend genieten van Frankische bieren, gebruiken en eten.

Op vrijdag verzamelen we in hotel-bierbrouwerij Spezial, waar we de kamers hebben. Start is om vijf uur en we genieten dan gelijk van het Rauchbier - waar Bamberg ook om bekend staat. Het regent licht en we togen naar brouwerij Fässla aan de overkant van de weg. Hier nemen we een seidla lager of golden pils van de eeuwenoude brouwerij met brouwer Herr Kalb. Via de Kettebrucke komen we op de Langestrasse waar de oudste herberg van Bamberg zit: Zum Sternla. En sinds kort heeft het de jongste brouwerij in huis, waarvan we hun eerste bier proeven: Märzen. De Schaufela's en Schnitzels gingen er goed in en lekker gevuld gaan we op weg naar brouwerij nummer 4: Keesmann brouwerij bekend om zijn Herrenpils. Maar wij bestellen via het luikje een bockbier die - in tegenstelling tot Nederlandse bockbieren heel licht van kleur en ook zoetig is. Vijftig meter verderop zit Mahrsbrau waar we ons laven aan hun Ungespundetes bier: aU, heerlijk en hier genieten we er volop van!


Zaterdag starten we na het ontbijt met een wandeling naar Klosterbrau - de oudste brouwerij van Bamberg op die plek. We worden ontvangen door een vrolijke dame die zich verontschuldigde voor alle troep - die er niet was - want ze hadden de avond ervoor hun Bockbier Anstich (Bockbiertapfeest) gehad. We krijgen het laatste beetje van het bockbier te proeven. Elke brouwerij in Bamberg hebben hun Bockbier Anstich op een donderdag of vrijdag en stemmen de data met elkaar af. De rondleidster van de brouwerij was (zeer) rap van tong en liet ons de oude en nieuwe brouwerij zien. In de lagertank ruimte krijgen we een zeer jonge Rauchbier te proeven - die naar mijn mening nog weinig rauch had of was het toch een Schwarz bier?


Hierna gaan we naar dé rauchbierbrouwerij van Bamberg: Schlenkerla. En in de binnenplaats genieten we van de Urrauchbock. Mmmmmm heerlijk vol van smaak en heel toegankelijk. We schlenkern door middeleeuwse straatjes naar de Domplatz en klimmen via de Benedikteiner weg naar St. Michaelsberg waar we in het gelijknamige restaurant onze lunch degusteren met een Herrenpils. We bezoeken de oude Museumbrouwerij met vele antieke voorwerpen, bekers, flessen en tonnen. De weg naar het volgende bier is steil en glibberig door de modderige paden. Maar eenmaal op het hoogste punt ligt Bamberg aan onze voeten. In kasteel Altenburg is een leuk cafe waar we bieren van Weyermann bestellen. Vanaf hier gaat ons bierpad naar beneden naar Greifenklau 1719 die voor ons hun jubileumbier heeft. Een verse Zwickel, volmondig, grassig, bittertje en zacht. De Biergarten die je niet mag overslaan is Spezial-Keller: zowel voor het uitzicht als voor het eten en drinken. Hier schenken ze de rauch-weizen van Spezial. We gaan verder langs Klosterbrau voor hun Schwarz/Bock en naar Schlenkerla om nog een keer (of twee) hun Urrauchbock te proeven. Die is echt niet te versmaden ...


Zondag doet zijn naam eer aan, want de zon schijnt ons tegemoet als we onze laatste uurtjes in Bamberg vertoeven. We staan wat langer stil bij het meest gefotografeerde monument van Bamberg: Das Altes Rathaus. Opvallende Barokke/Rococo toegang, vakwerk aan de ene kant, mooie fresco's aan de andere kant op een eiland in de Regnitz. In de verte zien we Klein Venetië liggen. De taarten en Kuchen zien er goed uit; jammer dat de bediening niet helemaal synchroon liep met de koffie. We sluiten af met een Bamberg Krugla en een fles bier van Spezial. En dat was het: een mooie en lekkere speciale herfst-editie.

Dank allemaal voor de gezellige dagen en dank aan alle Bambergers voor hun gastvrijheid en lekkere eten en drinken. Zum Wohl en tot de volgende Bamberg Bier Experience: 17-19 april 2020.

PS nog een leuk filmpje over een vaandeldrager op de Michaelsberg (geluid aan):

Deelnemers over de Bamberg Bier Experience:

Iedereen en vooral Maarten bedankt voor het mooie en gezellige weekend. Het was Genieten met een grote G. (Bert)

Bedankt voor het onvergetelijke weekend allen!! En bedankt voor de goede organisatie en zorg Maarten! (Remco)

Het was een super gezellige weekend, en nu voor
😴😴😴op de bank.😂😂(Nadine)Met vriendelijke groet,

Maarten Exel
Bierwandeltochten
Internationaal Biersommelier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten