maandag 20 mei 2019

Groetjes uit ... Stadsbrouwerij Wageningen!


Zaterdag 18 mei 2019 - Het is vandaag een mooie bierwandeldag met een lekker zonnetje en enthousiaste bierwandelaars uit Wageningen en omstreken. We bierwandelen door de Sysselt en struinen door het oude Moftbos, waar een storm flink heeft huisgehouden. Het Renkums beekdal ligt er mooi frisgroen bij met haar sprengbeken: Molenbeek en Oliemoliebeek, waaraan in vroeger tijden olie-, graan- en papiermolens hebben gestaan.

Bij een oude boerderij, lunchlocatie De Beken, nuttigen we de uitstekende lunch en een verfrissend bier van Hertog Jan: Weizener. De weizener is echter geen weizen, wat de naam doet vermoeden, maar eerder een witbier vanwege de toevoeging van sinaasappelschil en koriander. Via het vlonderpad wandelen we door het Renkums Beekdal en de bossen richting de Wageningse Berg met mooie uitzichten over de Rijn. In Wageningen zien we de resten van het voormalige kasteel van Wageningen, waar een oude brouwerij in heeft gezeten.

Bij het Rad van Wageningen wacht Stefan ons op voor een uitgebreide rondleiding door hun nieuwe, bijna werkende brouwerij en krijgen een proeverij van hun bieren. Stadsbrouwerij Wageningen heeft ten doel om vooral lokale ingrediënten te gebruiken en daarmee zo duurzaam mogelijk te brouwen. Hun bieren worden vooral lokaal/regionaal verkocht zodat de milieubelasting zo klein mogelijk is. Daarom hebben brouwers Stefan en Dennis gekozen voor een brouwhuis gebaseerd op het bijzondere filtersysteem uit België: Meura 2001 Micro. Door dit filtersysteem kunnen ze duurzamer en efficiënter brouwen. Ze kunnen de mout fijner schroten en dat betekent meer opbrengsten en vergistbare suikers per liter en het uitgekiende filtersysteem zorgt ook voor meer smaak, minder watergebruik en een droge bierbostel. Afhankelijk van het soort bier kunnen ze het aantal filters instellen en het maximale uit de maïsch halen. In Nederland wordt dit filtersysteem nog niet zo vaak gebruikt; alleen door Jopen en bij Heineken Den Bosch voor de (speciaal) bieren van Brand. De verwachting is dat ze in juni gaan proefdraaien. Reden genoeg om in de herfst terug te komen om te zien en te horen hoe alles in de praktijk werkt.

We hebben de volgende bieren geproefd met een lekker lokaal kaas-worst plankje:
1. Wagenings Hopfen Blut 5,5% - Kölsch: karamel en kruidige hopsmaken met een goede bitter in de afdronk. Deze heeft Stefan gebrouwen met lokale gerstemout en Wageningse hop (tetnang, saphire, saaz) voor zijn trouwdag in september 2018.
2. Drost van Wageningen 8,5% - Imperial Saison: stevige saison, kruidig, zoetje en droge afdronk. De eerste versie is gebrouwen in de voormalige brouwkelder van het Kasteel.
3. Mordicus 7% - DunkelhefeDobbelWeizenBock: karamel, geroosterde mout, zacht en romig.
4. Tsaar van Wageningen 10,5% - Imperial Russian Stout: heerlijk vol van smaak en zacht: je proeft koffie en chocolade.

Tot slot hebben we na de officiële bierproeverij nog de laatste flessen Mordicus Barrel Aged geproefd, deze Mordicus heeft 9 maanden op Bourbon vaten van Kings County is gerijpt en in 2018 gebotteld. Heerlijke vanille, karamel en whisky smaken en stevig aan de alcohol, waarschijnlijk 13-15 procent.

Dank bierwandelaars en Stefan van stadsbrouwerij Wageningen het was een prachtige, lekkere en gezellige bierwandeldag. Tot de volgende keer (in de herfst).

Maarten Exel
Internationaal Biersommelier
Bierwandeltochten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten