dinsdag 16 april 2019

Bamberg Bier Experience 2019: Rauchbier, Schlenkern und Haxe


Afgelopen weekend de bieren van Bamberg verkend met 10 bierwandelaars tijdens de eerste Bamberg Bier Experience. Wat een bierfeest en -beleving :-) Op vrijdag inchecken in hotel-brouwerij Fässla en het weekend inluiden met hun bier. Vervolgens wandelen naar brouwerij Keesmann die bekend staat om hun fantastische Herrenpils. We hebben er gelijk een maaltijd bij genomen met hun Fastenbier Josephi. We doen daarna een 'rondje om de kerk' en Mahr's Bräu is gelijk in zicht. Een fijne aU (Ungespundet Bier) en een Dunkel gaan er goed in. En nee ze hebben geen proefglazen. De standaard maat is 0,5 liter. Op terugweg naar het hotel ook nog 'even' café Catweezle bezocht.

De zaterdag staat in het teken van de Alte-stadt Bamberg met zijn middeleeuwse en barokke huizen en straten. Het begint gelijk goed, de zon schijnt en tegenover Fässla zit Rauchbier brauerei Spezial. Want daar is Bamberg vooral beroemd om: de rauchbieren! Na deze smakelijke fruhstuckbier, wandelen we de historische stad in over de bruggen van de Regnitz en zien het Alte-Radhaus op een mini eiland liggen. De poort en scheiding van enerzijds de burgerlijke stad en anderzijds de bisschoppelijke stad. Want Bamberg had jarenlang een Bisschopszetel en het was een Vorstendom. Via kleine steegjes kom je uit bij brauhaus Schlenkerla gelegen in een Dominikanerklooster. Dé beroemdste Rauchbier brouwerij van Bamberg! We bestellen via een luikje in de gang de heerlijke bieren getapt uit een houten vat. En buiten in het zonnetje is het dan goed proeven! We leren gelijk wat over de naam Schlenkerla, wat uitmondt in een hilarische groepsschlenkern-video :-)

Your Website Title
Doin’ the Schlenkerla 😃😃😃#bambergbierexperience #bierwandelaars #rauchbier #bamberg
Geplaatst door Bierwandeltochten op Zaterdag 13 april 2019


Na een kleine Bierprobe bij de buren Ambråusianum bierwandelen we vrolijk verder richting Domplatz en de Rosengarten. Via een kronkelend Benedictijner paadje stijgen we flink wat meters om op de St. Michaelsberg te gaan lunchen. Na de lekkere lunch zien we in de verte op het hoogste punt van Bamberg kasteel Altenburg liggen..."moeten we daar helemaal naar toe?" Yep, maar dan wordt je ook beloond met een mooie wandeling en een prachtig uitzicht.

Na het beklimmen van de kasteeltoren is het lekker afdalen naar brouwerij Greifenklau, met keuze uit twee bieren van het vat: Weizen of een Lager. Na deze fijne dorstlessers maken we ons op om naar dé Biergarten met het mooiste uitzicht te gaan: Spezi-Keller. Wow dat is gaaf: met een rauchbier of -weiße van Spezial in de hand, boven op de oude kellers genieten van deze bierige omgeving. We dalen verder af naar de oudste brouwerij van Bamberg: Klosterbrau. En dat is een prettige verrassing: die hebben sinds kort ook een rauchbier. Samen met hun heerlijke Schwarzbier genieten we ook van onder andere de Schweine Haxe. We dompelen ons letterlijk onder in de Frankische bieren, eten en gebruiken. En het is gelukt! We hebben acht van de tien brouwerijen bezocht en geproefd.

Zondagochtend geeft Herr Kalb Senior een rondleiding door brouwerij Fässla. Erg indrukwekkend zijn de enorme gist- en lagertanks die niet zoals verwacht in de kelder zijn, maar in de ruimtes boven de brouwerij. Hierna doen we nog een kleine stadswandeling om lekker af te sluiten met Kaffee und Kuchen in de oudste Konditorei van Bamberg. Uiteraard krijgen de bierwandelaars nog een bierig aandenken mee :-)


Iedereen in Bamberg bedankt voor de gastvrije ontvangst en de bierwandelaars voor de gezelligheid! Het was erg geslaagd en de volgende Bamberg Bier Experience zal plaatsvinden van 18-20 oktober 2019 en dan overnachten we in Rauchbier-hotel Brauerei Spezial en van 17-19 april in 2020 met overnachting in hotel-brauerei Fässla. Meld je nu aan en wees zeker van je Bamberg Experience :-)

Reactie deelnemer:
"We vonden Bamberg ontzettend leuk. We hebben genoten. Wat ik zo grappig vind is dat je alles tot in de puntjes voorbereidt en dat je daar niks van merkt. het is alsof je het zo uit de mouw schudt. Het programma zat goed in elkaar. De wandeling waren mij wat te kort, maar met 8 brouwerijen wist ik van te voren al wel dat we niet heel ver zouden komen. Duitsland is weer goed bevallen. En de groep was fijn. Leuke mensen die er allemaal zin in hadden. Ik heb 1 minpuntje: Bamberg zou een paar honderd km naar het westen moeten worden opgeschoven. De lange reis was het waard, maar we waren blij dat we weer thuis waren. Tot een volgende keer! Groeten Anne-Marie"

Tot ziens!

De Bierverkenner
Maarten Exel
Bierwandeltochten - Proef de Natuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten