maandag 17 juni 2019

Groetjes uit ... Wadlopen Amelander Bierbrouwerij!


Wow! Het zou een bijzondere gedenkwaardige wadlooptocht worden tijdens de nacht. En dat werd het om iets andere redenen dan ik had verwacht. Vooraf hing er al de nodige spanning in de lucht - letterlijk, want er was onweer op komst. En dan waren er de enorme vertragingen met de veerboot naar en van het eiland, want er was ook een internationaal beachrugby toernooi op Ameland. We konden gelukkig om 17 uur groen licht geven voor de nacht waddentocht, want de verwachte regen en onweersbuien bleven op het vaste land en kwamen pas laat in de ochtend aan. Mooi! De bierwandelaars konden door de vertragingen nog een hapje eten bij het restaurant van Wagenborg. Om de tijd te doden bezochten we daarna het dorp Holwerd en bekeken het kunstwerk "Wachten op Hoog Water", een volle vrouw van 5 meter hoog. Het beeld gaat over de zoektocht naar balans en de uitwisseling tussen mensen. Er komt ook nog een dunne vrouw, waaraan de kunstenaar `Jan Ketelaar momenteel aan werkt.



Het wadlopen tijdens de nacht
Om half een 's nachts hebben we afgesproken op de Grandyk van Holwerd. We worden begeleid door twee ervaren waddengidsen. Het is nu bewolkt en de volle maan probeert er af en toe door heen te breken. Het wad is donker en vele tinten grijs. De eerste stappen op het wad geven diverse oeh's en aah's door onze debutanten. In dit filmpje gaat het vooral om het geluid :-)

We kijken richting het eiland en zien Ameland niet, wel de verlichte boortoren rechtsachter, maar geen contouren. En dat maakt het extra pittig. Een uur lang lopen we door het slik, de zuigende slibberige bodem die je wilt vasthouden. Concentreren op het niet vallen en niet achterblijven, want het tempo is hoog. Gelukkig regent het niet en heel even schijnt de maan achter ons op het wad. Op de hardere ondergrond is het beter lopen. Waar we door de geulen gaan is het niet zo diep als vorig jaar, maar de stroming des te steviger. Op de mosselbank wordt het weer even slikken, daar de mossels 24 uur lang het water zuivert, heeft het zand niet kans om zich vast te zetten. We stoppen even om te eten en water te drinken. De waddentocht duurt dit keer veel langer voor ons gevoel - we zijn met vijf ervaren bierwadlopers - en dat komt ons inziens naast het tijdstip ook door de ontbrekende oriëntatie. Je ziet niet waar je naar toe loopt. En we hebben - door het donker - minder pauzes om de flora en fauna van het wad te bekijken en te proeven. Om 03:45 uur komen we doodmoe aan bij het Oerder uitkijkpunt, maar ja het is nog steeds hartstikke donker dus we gaan snel naar de Oerderhut om ons om te kleden. Nog 5 km wandelen om onze fietsen bij paal 17 te bestijgen en naar onze slaapplek te gaan. Zes uur: touch down bed.

De Bierproeverijen
Half twee lunch bij Nescafé. Beetje brak - alsof we een zware kater hebben - zitten we aan de tafels, en dan mag ik enthousiast de eerste mini-tasting geven tijdens de lunch. Ik heb drie bieren meegenomen: eerst genieten we van mijn eigen zomerse session bier Se7eN (3,8%) gebrouwen met Co & Co brewery, daarna proeven we een smaakvolle hefeweizen met zeekraal, de Seawise (4,5%) van Dutch Bargain uit Zeeland en tot slot een Gose met zeezout van DESTIHL brewery uit USA (5,2%).

Amelander Bier
Vervolgens op de fiets naar de Amelander Bierbrouwerij in Ballum waar we in het heerlijke zonnetje een bierproeverij met lokale kaas en worst krijgen van Doeke de brouwer: hun weizen Ballumer sap van 5% met duidelijke banaan in geur en smaak, de cranberry blond Bij 't Rooie Hek 6% en Bikkelhard is hun fijne stout 6,5%. Daarna kwam Doeke speciaal voor ons met een bier van Christoffel Nobel uit 2011, het is een overjarig bier (tht 2014) met tekenen van veroudering: licht moutig, sinaasappel in de geur, maar nog heel goed te degusteren. En dat doen we graag. Tot slot nog het blonde bier 't Leste lot van de Amelander bierbrouwerij gehad. In de avond genieten we van het lekkere eten en bier bij restaurant Nescafé en zien we na zonsondergang de prachtige luchten aan het Noordzeestrand. Mmmmm da's genieten en een mooie afsluiting van deze lange dag.


Iedereen bedankt die deze bijzondere en gezellige bierwandeltocht mogelijk hebben gemaakt: waddengidsen, restaurant Nescafé in Nes en Amelander Bierbrouwerij en proeflokaal van Doeke en Eva in Ballum. En natuurlijk jullie, de bierwadwandelaars!

Bedankt en tot de volgende Bierwandeltocht!

Maarten Exel
Bierwandeltochten




Geen opmerkingen:

Een reactie posten