donderdag 13 november 2014

Top bierwandelweekend: genieten van cultuur, natuur en lokaal bier!

Dit weekend staat in het teken van wandelen naar en lokale biertjes proeven bij drie brouwerijen in het Vechtdal (Overijssel). We zijn met een leuk en gezellig clubje bierwandelaars, drie vrouwen en vier mannen en het zonnetje schijnt! De eerste dag bezoeken we 2 brouwerijen. Vanaf station Vroomshoop wandelen we door het bos naar de Berghoeve brouwerij in Den Ham. We nuttigen de lunch in het proeflokaal en daarna proeven we de heerlijke en verrassende biertjes van Jurgen en Geralda. Zij brouwen er part-time en verkopen hun bieren in heel Nederland.
Ze maken ook eenmalige experimentele bieren zoals een black & tan een mix van tripel en stout. Of bieren die een jaar op een whisky vat hebben gelagerd zoals de Tsjuster BA. We starten de proeverij met een Khoppige IPA van 4%. Dat is heerlijke binnenkomer, om daarna een zwart bier te proeven die vol van smaak is en toch maar 4%: de 1824 Hammer Brand. Na een rondleiding door de brouwerij, opslag en gist- en lagerkamer, zetten we de proeverij voort met hun Bokbier Windbuul, Mirrwinter en Tripel. En daarna biertjes inkopen!
We gaan met lichtvoetige tred op weg naar De Pauw brouwerij, gelegen in een oude zuivelboerderij De Meulenhorst in het bos van natuurgebied Eerder Achterbroek bij Ommen. Harry brouwt er bier, zijn broer doet de biologische melkveeboerderij en zijn schoonzus de ijsmakerij. De markante en eigenzinnige brouwer is heel trots op zijn bierbrouwerij en dat steekt ie niet onder stoelen of banken.
Sterker nog, zijn bieren heten ook zo: Pauwtrots, Blonde trots, Zomertrots (Witbier), Wintertrots en Herfsttrots. Vol met trotse bieren togen we door het donker naar ons hotel in Ommen, waar ons een bierdiner wacht.

Hier staan de foto's van deze bierwandeldag op Flickr
Dag 2: Ommen naar brouwerij Mommeriete
De tweede bierwandeldag staat in het teken van de Vecht, de eeuwenoude rivier die kronkelt door het heuvelige essenlandschap. Mooi weer en met goede zin gaan we vanaf het hotel op pad door het herfstige bos met zijn vele paddestoelen. We wandelen over rivierduinen, langs de Vecht en door buurtschappen zoals Junne en Beerze. Bij een prachtig gelegen campingsite (de Roos) langs een arm van de Vecht doen we de lunch. Om vervolgens de stuwwal uit de 2e ijstijd te beklimmen. We zien de diversiteit aan landschappen aan ons voorbij gaan.
Bij Marienberg hebben we een verdiende pauze in café Spoor 7 voordat we de trein naar Gramsbergen nemen. Waar we de lokale brouwerij Mommeriete bezoeken. Prachtig gelegen langs het kanaal, naast de brug in een eeuwenoude Visserscafé hebben Carina en Gert hun brouwerij ondergebracht in 2008. Ze brouwen al 20 jaar en dat proef je! Hun bieren zijn van uitzonderlijke klasse: blond, rookbok, dubbelbok, tripel. Ze zijn heel mooi rond en goed in balans en daarbij serveren ze ook heerlijke hapjes met hun bier: paté met hun blondbier, tripelkaas en rokerige worst dat perfect past bij de rookbok.
Mmmmm echt genieten na zo'n heerlijke wandeldag.  Tot slot komt Gert met hun laatste nieuwe bier: exclusief want maar 26 flesjes, mogen we van dit goddelijke brouwsel proeven. Het is een Imperial Russian Stout - de heer van gramsbergen - en hij is heel lekker! Je proeft allerlei lagen chocola, koffie, vanille, alsof ie heel lang gelagerd is in een houten vat, maar dat is ie niet. Met glinsterende oogjes ziet Gert ons genieten van hun bier en met deze fijne smaak in onze mond genieten we nog lang na tijdens de terugreis naar huis.

Hier staan de foto's van deze bierwandeldag op Flickr

Deelnemers over dit bierwandelweekend:
"Top gezelschap! maakte het bierproeven wel echt compleet"
"Ik heb het erg naar mijn zin gehad ;-)  met het clubje gezellige mensen, het mooie weer, de mooie omgeving, de leuke brouwers en hun heerlijke bieren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten