donderdag 6 juni 2013

Verslag BWT tijdens Week van het Nederlandse Bier

In het kader van de Week van het Nederlandse Bier heb ik 11 Bierwandeltochten gepland waarbij we in 10 provincies 12 brouwerijen en 1 bierfestival bezoeken. De weersverwachting was niet best, maar uiteindelijk viel het meestal mee en hebben we leuke tochten gemaakt.

De deelnemers van de eerste dag - 23 mei - waren er niet zeker van of de bierwandeltocht wel door zou gaan, vanwege het slechte weer. Natuurlijk ging die tocht door en we waren met een klein groepje, maar wel een heel gezellige. En - niet onbelangrijk - de weergoden waren ons zeer gunstig gezind: prachtig weer met zon! We starten in Wassenaar en wandelen door de mooi fris groene Meijendelse duinen en door het Haagsche bos naar het Nederlands bierproeffestival op het Spui in Den Haag. Mooi opgezet met ruime binnenplaats en gezellige 'bierproefstraten' rondom. Het Nederlandse Kuitbier werd gepresenteerd en die gaat er goed in. Goed begin van de Week!
Foto's van deze bierwandeltocht

Zaterdag 25 mei starten we met z'n 8-en vanaf station Arnemuiden. De bierwandelaars komen vooral uit de buurt: Vlissingen en Goeree Overflakkee. We gaan gelijk de oude zeedijk op en komen jonge nieuwsgierige koeien, veel blubber en schapen tegen op de dijk. Via het bos komen we bij het Veerse meer en het zeer drassige pad door de rietkraag. Het heeft de dag ervoor heel heel veel geregend. In het begin gaat het nog wel, maar dan wordt al het snel springen (of sprinten) van polleke naar polleke tot je met je hele schoen in het water zakt. Via het bos vluchten we het droge land op en vervoegen onze weg naar Veere. Het ontvangst door brouwerij Emelisse is uitstekend; mooie locatie, leuke uitleg en vooral prima bieren om te proeven. Die IPA's springen er echt uit: pure passie!
Foto's van deze bierwandeltocht


Dinsdag 28 mei begint en eindigt met stralend (strand)weer! We boffen en genieten volop van het Zandvoortse strand en de duinen van Kennemerland. Prachtig landschap met z'n Bruid van Haarlem, valleiduinen, stoïcijnse runderen, het Vogelmeer en de vele mooie uitzichten. Bijna een duik genomen in het Wed, een mooi natuurmeer omringd door duinen. Bij de Zanderij zien we de vele kleuren groen, kikkervisjes en een damhertje. Mooie binnenkomst van Haarlem via de Brouwersvaart en weldra zitten we in de zon met een uitgebreide proeverij van Jopenbier voor onze neus. Het Kuitbier van Jopen ging vergezeld met een heerlijk gerookte zalm, mmmm. Nog meer genieten! En dat was het!
Foto's van deze bierwandeltocht


Op woensdag 29 mei starten we in Norg in Drenthe met het grijs van de (regen)wolken boven ons hoofd. We lopen door het oudste (waarschijnlijk) bos van Nederland en bezoeken D2 (Hunebed). We komen een boshut tegen die helaas niet toegankelijk is. Een super drassig moerassig paadje met vele muggen en een paar fikse regenbuien later staan we onder de paraplu op de begraafplaats van het gevangenisdorp Veenhuizen. Het gevangenismuseum verderop laten we voor wat het is en we snellen naar een droog plekje met bier: brouwerij Maallust in het voormalige landbouwcomplex. Mooie bieren krijgen we te proeven, ook de Veldwachter (bokbier) net gebrouwen en nog heel jong. Met een bierpretpakket van Maallust in onze tas gaan we weer voldaan naar huis.
Foto's van deze bierwandeltocht

Zaterdag 1 juni wordt niet zo warm als verwacht, maar wel droog. Een vader met zijn zoon en twee vrienden uit Groningen is vandaag de samenstelling van de groep. Erg leuk om de backpack verhalen te horen over Australië en vooral hun passie met bier en met name voor De Gulzige Gans. De oude stad Coevorden stelt ons voor prettige verrassingen: mooie oude panden, een kasteel en een pand dat vroeger een kruidenierszaak is geweest. We krijgen een vorstelijk ontvangst van de kasteelheer en zijn Vrouwe van De Gulzige Gans. Wow! Wat een lekkere bieren en heerlijke passende hapjes erbij, zoals de uiensoep met kasteelheer en de Rook in de Kachel met een gerookt vleesje. Sublieme huisbrouwerij en dat willen ze vooral zo blijven: passievol gebrouwen bier in hun eigen tuin, een beetje mythisch en een beetje schaars.
Foto's van deze bierwandeltocht


De laatste in de reeks bierwandeltochten is op zondag 2 juni en is een heel zonnige en vrolijke dag met een groot aantal bierwandelaars. Met z'n 13-en trekken we erop uit om de grillige bossen bij Den Dolder en de Lange en korte duinen te zien bij Soestduinen. Leuke gemêleerde groep mensen die erg veel zin hadden om te wandelen en lekkere biertjes te proeven. Amersfoort was vroeger echt een bierstad met zo'n 350 brouwerijen. Daarvan is De Drie Ringen de oudste die nog aan het brouwen is. We proeven hier al hun mooie ambachtelijke bieren met gerookte toelichting van Gert. De toegift van deze dag is een proeverij van twee bieren van een ander Amersfoortse brouwerij De Eem bij cafe Zomaar op de Appelmarkt in het oude centrum. Annemiek serveert ons de blonde en een heel lekkere IPA, waar we lekker van genieten in het zonnetje op haar terras.
Foto's van deze bierwandeltocht



Geen opmerkingen:

Een reactie posten