maandag 17 juni 2013

Van mooie Mookerheide naar de bieren Graaf van Heumen


Zondag 16 juni was een bijzondere dag, want het is vaderdag. Deze dag draag ik de tocht op aan mijn vader die de inspirator is van Bierwandeltochten. Van hem heb ik het wandelen 'geleerd' en na een mooie wandeltocht welverdiend een lekker - speciaal biertje drinken. We wandelen vandaag in zijn - Nijmeegse - achtertuin: over en door de Mookerheide van Cuijk naar de Graaf van Heumen. We passeren daarbij 3 provincies te beginnen in Brabant waar Cuijk ligt - dorp dat vroeger een Romeinse Castellum was. Via het pontje over de Maas strijken we neer in Limburg en lopen voor het grootste deel door de Limburgse Mookerheide. We passeren prachtige vergezichten op de Maas en zien in de verte de opvallende kerk van Cuijk met de twee spitse torens.

Na een koffie en heerlijk zelfgemaakte appelgebak bij de Plasmolen, vervolgen we de tocht over de St. Jansberg, door mooie bossen met lekkere klimmetjes. We struinen door een korenveld en via de 17e eeuwse verdedigingswerken Mooker schans en de Heumense schans lopen we door Molenhoek richting de Graaf van Heumen dat (net) in Gelderland ligt.

met brouwer Constant Keinemans
De brouwerij is gevestigd in een nieuw pand oude stijl op het landgoed Bergzicht en herbergt twee glazen brouwketels. Op het moment van arriveren zat in de tweede ketel het ingedikte pilsner van de Graaf. We nemen plaats op het mooie terras met een heerlijk uitzicht op de groene velden en bomen. De proeverij van vier bieren komt tegelijk en tezamen met een een kaas-brood tapenade plank is dat een heel lekkere combinatie. De bieren zijn sinds de vorige keer (april) een stuk smaakvoller: de pilsner heeft een lekker bitterje maar is niet scherp, wel vol van smaak; de weizen is lekker romig. De nieuwe Polaris single hop is een meer hoppig bier, lekkere bitter - maar niet iedereen houdt van het scherpe randje. Tenslotte een kruidige tripel met een bittertje, waarbij allerlei smaken langskomen maar niet overdadig...mmmm mooie afsluiter van deze mooie dag!

klik hier om meer foto's te zien van deze bierwandeltocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten