woensdag 20 maart 2013

Fotoverslag BWT Sallandse Heuvelrug 16 maart

Vanaf station Holten over de Sallandse Heuvelrug, 13km
We waren met z'n vieren en gingen op zoek naar het Korhoen, dat zich ophield in de heidevelden en bosranden. Helaas voor ons blijkt deze vreemde vogel heel zeldzaam, en je kunt hem alleen spotten in de vroege ochtend (6-9u) in het voorjaar bij de Haarlerberg. 


In 2007 waren er nog maar 14 (!), door het invliegen van Zweedse exemplaren hoopt men (staatsbosbeheer, natuurmonumenten) de populatie aanzienlijk uit te breiden. Helaas verstaat het Nederlandse Korhoen geen Zweeds en daardoor mengt deze twee soorten zich niet met elkaar.


Wel vonden we veel rode bosbessen struikjes die als vloerbedekking de bossen sieren. We werden daarop gewezen door een van onze deelnemers, die veel over planten weet. De zeldzame jeneverbes huist ook op de Sallandse heuvelrugNet zoals de Veluwezoom en de stuwwallen van Nijmegen, is de Sallandse Heuvelrug in de derde ijsstijd ontstaan - zo'n 150.000 jaar geleden brachten grote ijstongen zand, kiezels en stenen vanuit het noorden naar deze plek. Jarenlang is de heuvelrug geheel bebost geweest met loofbos, totdat men in de middeleeuwen het hout goed kon gebruiken en is het gehele bos gekapt. Daardoor ontstonden grote heidevelden en zandverstuivingen. In de afgelopen eeuw is de heuvelrug weer bebost, maar de laatste jaren kapt men weer bos om het korhoen en om de kwetsbare jeneverbes te behouden...


We eindigden onze wandeltocht bij Bierweekend Oost in de Sallandse Landbierbrouwerij in Raalte. Een bierproeffestival met alleen bieren van brouwers uit Oost-Nederland. 

We hadden een speciaal wandelarrangement en met drie muntjes en een proefglas gingen we verschillende biertjes proeven. 


Beginnend met een zeer enthousiaste brouwer van de Pauwbieren uit Ommen: honingbier, witbier, trotse pauw, bokbier. 

De vele verschillende smaken vielen goed. Dat was verrassend, zoveel verschillende soorten bieren. En dit hebben we geproefd:

Pauw Blonde Trots - Honingbier 6,5%
Pauw Zomertrots, (Belgisch) Witbier 5%
Pauw Herfsttrots - Bokbier 6,5%
Pauw's Trots - Speciaal bier 6,5%
Brouwerij Praght - Tripel 8,5%
Mommeriete - Scheerse Tripel 9,5%
Mommeriete - Vrouwe van Gramsbergh 10%
De Veluwse Schavuit 
Rodenburg - Blond IPA 6,5%
Othmar - rookbier
Sallands Landbier - Donkere Henricus 6%Geen opmerkingen:

Een reactie posten