donderdag 21 maart 2013

Fotoverslag BWT Hanze-Stadsbrouwerij 17 maart

Station Klarenbeek naar de Hanze-stadsbrouwerij in Zutphen, 13km

Om 10.15 stonden we klaar met 14 deelnemers, het was droog en weldra zal ook het zonnetje ons verwelkomen. Een leuk gemêleerd gezelschap die zin hadden om lekker te wandelen, kletsen en biertjes te proeven.








We startten de tocht met het bewandelen van de dijk op de dekzandrug tussen Appen en Klarenbeek: de Veluwse bandijk.  

De bandijk is aangelegd in de 14e eeuw om het noordelijk ervan gelegen gebied te beschermen tegen instromend IJsselwater en water uit de Voorsterbeek. 



Het woord bandijk betekent dat deze dijk gebouwd is en onderhouden werd krachtens een ban. In zo'n ban, die van overheidswege uitging, werd geregeld wie welk stuk van de dijk moest onderhouden en wat de boetes waren als men zijn verplichtingen niet nakwam.  




De combinatie van veel kwelwater van de stuwwallen van de Veluwe, hierheen gebracht door talrijke beken, en hoge waterstanden van de IJssel hebben in dit gebied gezorgd voor veel wateroverlast. Iedere keer na een dijkdoorbraak ontstond er een diepe kolk en het gat werd gedicht door een nieuw stuk dijk te leggen met een bocht om de kolk heen.




















Na een uitstekende lunch in het Pannenkoekrestaurant in Voorst wandelden we over het Kerkenpad dat is gelegen vanaf de kerk van Voorst door de Voorster Klei naar de markt in Zutphen. 





De zon kwam ons begroeten en wij liepen door de klei, langs een kleigat richting de IJsseldijk. 












In de toekomst worden de dijken verlaagd in het kader van Ruimte voor de rivier, waardoor de IJsseldijk 1 km landinwaarts komt te liggen. 



















De bierproeverij Hanze-stadsbrouwerij

We kregen in een prachtige oude kelder - zo'n 800 jaar oud - de bierproeverij. De brouwer Gerrit Wolf sprak met veel humor en kennis van zaken over de geschiedenis van het bierbrouwen en over Hanzestad Zutphen




Allerlei weetjes komen langs: bier is 6 á 7 duizend jaar geleden ontstaan in Mesopotamie (Irak), vrouwen deden in eerste instantie het brouwen want ze stonden toch al in de keuken en in de Middeleeuwen werd bier gedronken in plaats van water. Ook het verhaal over de oer pils Urquell, ontstaan in Pilzen, dat ze vergeten waren om de naam te beschermen, waardoor iedereen over de wereld het woord pils konden gebruiken.








Ondertussen schonk hij de glaasjes in en begonnen we met z'n lichte pils variant, gevolgd door een fris blond bier en een kruidige dubbel. Het bokbier is van Chouffe Bok (zijn eigen bokbier was op), met een toelichting over het ontstaan van het bockbier in Einbeck in Duitsland. 







We vervolgden de reeks met z'n Tripel. En Gerrit ging verder in op het brouwproces. Zo komt de benaming dubbel en tripel van de hoeveelheid gerst dat je gebruikt: bij een dubbel, twee keer zoveel , tripel drie keer etc. En hoe meer gerst hoe meer alcohol wordt omgezet. Daardoor moet er bij zijn laatste bier - een
 barley wine van 12,5% - zoveel gerst bij dat hij maar kleine hoeveelheden tegelijk kan maken anders stroomt de brouwketel over.





We kregen een mooi verhaal bij de mooie bieren. Het was erg gezellig en lekker, zeker een aanrader om nog een keer te bezoeken! 









Dit hebben we geproefd:

SjoS - Urtyp pilsener - ondergistend gemaakt van eersteklas pilsmout en saazer hop - 5,2%
Liesje - blond bier - 6%
Broedertje - dubbel - donker zwaar bier met een lichte karamel toets - 8%
Chouffe Dubbelbock - 7,5%
Droge Nap - tripel - zwaar blond bier, ietwat zoete smaak en een lichte toets van koriander en sinaasappel in de nasmaak - 9,5% 
Magistraat - barley wine - zwaar, donker - digestief -  speciaal bier voor de wintermaanden - 12,5%


Geen opmerkingen:

Een reactie posten