donderdag 28 februari 2013

Fotoverslag Wandelen naar De Hemel

Wyler (D) naar De Hemel in Nijmegen, 12km

We zijn met z'n 7-en gestart in Wyler in Duitsland en volgen het Grote Rivierenpad over de stuwwallen bij Beek en Ubbergen naar de oudste stad van Nederland: Nijmegen












Het is goed wandelweer, alleen de wind is soms snerpend koud. We werden gelukkig warm van het vele klimmen en dalen over onder meer de Duivelsberg.

Deze stuwwallen zijn tijdens de derde ijstijd ontstaan, zo'n 150.000 jaar geleden. In diezelfde periode zijn ook de Utrechtse- en Sallandse heuvelrug en de Veluwe(zoom) ontstaan.







Halverwege namen we een lunch in 't Spijker in Beek en vervolgden onze weg langs de dikste boom van Nederland: een 450 jaar oude tamme kastanjeboom van 850cm omtrek.







De tamme kastanje is door de Romeinen ingevoerd vanwege de voedselvoorziening voor de legioenen die hier legerden.







We wandelen langs mooie vergezichten naar de Ooijpolder en zien het dorpje Persingen liggen dat op een donk (hoogte) ligt.









Bij het Traianus plein lopen we op de 15e eeuwse aarden wal richting de Belvedere en via het Valkhofpark naar de Waalkade. We gaan snel naar de Commanderie (1196), het oudste stenen pand van Nijmegen, waar de brouwerij De Hemel is gevestigd in de kelder.



In het kleine brouwersmuseum doen we de bierproeverij van 6 Hemelse bieren met heerlijke hapjes van het restaurant dat boven de brouwerij zit.


Het proeven was een feest voor de smaakpapillen.

We kregen ook nog een biermosterdproeverij: 4 soorten mosterd bereid met verschillende Hemelse bieren.

















Brouwer Henk komt nog even langs om een toelichting te geven over het ontstaan van de brouwerij en het gebruik van hun eigen gist.

Stadsbrouwerij De Hemel gebruikt voor al hun bieren steeds dezelfde gist, maar door toevoeging van kruiden, citrus, andere mout en/of brouwproces, krijg je heel verschillende smaken.









We hebben ervan genoten en dit hebben we geproefd:


  1. Luna - Bier in pilsener stijl, lichtgekleurd met een aangenaam hoparoma, gefilterd. (5 %)
  2. Godelief - Type Belgisch ale, mild en mooi, van lichtbruin mout voor een vleugje caramel. (5 %)
  3. Serafijn - Hemels witbier van tarwe- en gerstemout met sinaasappelschil en koriander voor de typische fruitigheid van Nederlands eerste witbier. (5 %)
  4. Bohemien Tripel - seizoensbier, zachter dan de Engel, volle smaak met een licht bruine kleur (7,5%)
  5. Helse Engel - Tripel, de naam zegt het al; zo verleidelijk dat een waarschuwing nodig is! (8 %)
  6. Nieuw Ligt - De zwaarste, vol van smaak, kleur en body, ondanks het hoge alcoholgehalte een mooie balans (10 %)











Geen opmerkingen:

Een reactie posten