woensdag 29 augustus 2018

Groetjes uit ... Bamberg!


Een weekend Bier in Bamberg, dat staat voor de Borrelclub Mobiliteit op het programma. Bamberg is de brouwhoofdstad van Duitsland in Frankisch Beieren - ook de bakermat van de Rauchbieren van Schlenkerla en Spezial. Vrijdagmiddag met de ICE en regiotrein (in de bistro) naar Bamberg en na onze aankomst in onze Ferienwohnung eten en drinken bij Sternla, een uitstekend restaurant. We proeven uiteraard de lokale specialiteiten zoals de Rauch van Spezial en de Ungespundet keller van Mahr's brau. De volgende dag starten we na ons ontbijt de bierwanderung door deze middeleeuwse stad (op UNESCO's Werelderfgoedlijst) met een bezoek aan het proeflokaal van Schlenkerla en zijn legendarische rauchbier. Mmmm. Daarna gaan we bij de buren bieren proeven bij brouwerij Ambräusianum, een brouwerij dat één keer week brouwt. Hun helles is erg lekker, maar ook hun dunkles en weizen gaan er goed in.

Bamberg ligt op vele heuvels en spoedig gaat de tocht op en neer naar Michaelsberg, waar we het Biermuseum bezoeken en uitstekend lunchen in het gelijknamige restaurant. Na de lunch vervolgen we onze bierwandeltocht naar Kasteel Altenburg - dat op het hoogste punt ligt met een prachtig uitzicht over de mooie omgeving van Bamberg. Op de weg naar beneden gaan we in de altstad naar Klosterbrau. Wow die bieren zijn ook weer van een hele hoge kwaliteit, maar niet hoog in de alcohol. Door het Reinheitsgebot zijn de meeste traditionele Duitse bieren rond 5%. We proeven er een keller, weizen, bruinbier en een heerlijke Schwarzbier. Eten kun je er ook - zoals bij de meeste brouwerijen - in het proeflokaal en hier in de (vrij rumoerige) kelder.

Tijdens dit weekend zijn er ook de zomerfeesten, waardoor je er in de hele stad kraampjes, brouwerijen, biertafels, dirndels en muziek kan tegenkomen. Een gezellige drukte waar we ons tegen aanlaven. De volgende ochtend uitslapen en bij cafe Müller ontbijten met een goed Bayers Fruhstuck en bier. Voor 12 uur bij brouwerij Fässla bier halen en op weg naar station een terras opgezocht met hun bier om daarna de trein te nemen voor de terugreis. We hadden in Würzburg anderhalf uur overstaptijd, waardoor we lekker konden lunchen in een Biergarten. Het fijne van de trein is dat je in de bistro van de ICE heerlijk kunt zitten en bier of andere drankjes kunt drinken (alsof we niet genoeg hadden gehad :-)

Het was een heerlijk relaxed weekendje Bamberg, waarbij we naast het goede eten vele soorten bieren van verschillende Bambergse brouwerijen hebben geproefd zoals van Mahr's brau, Keesmann, Spezial, Fässla, Ambräusianum, Schlenkerla en Klosterbrau.

Dank allemaal en tot een volgende Bamberg Experience Weekend!

Maarten Exel
Internationaal Bierwandelgids

PS Wil je deze Bamberg Experience ook met je vrienden/borrelclub meemaken? Dat kan! Neem contact ons op en we zorgen voor onvergetelijke Bamberg Bierervaring.

Tel 0610508952
info@bierwandeltochten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten