woensdag 1 juni 2016

Bier & Spijs: Tagliatelle met schorseneren en Stout

Er zijn van die groenten die je soms in je groentepakket krijgt waarvan je denkt: wat moet ik hier nu mee? Schorseneren is zo'n een 'vergeten' groente. Op de site schorseneren.nl vond ik onderstaand recept. De specifieke gronderige, ziltige smaak van gekarameliseerde schorseneer past perfect bij een stout van Duits & Lauret. De stout niet koud drinken, gewoon op kelder- of trapkasttemperatuur 15-16 graden kan prima. Dan komen de smaken helemaal tot zijn recht: gebrande chocolamouttonen komen mooi overeen met de gebakken schorseneren. Daarnaast geeft de sinaasappel voor een fris contrast in de smaak. De zachte stout smelt samen met de room in het gerecht en de koolzuur in het bier veegt het palet mooi schoon voor een volgende hap. Mmm een spannende combinatie.


Ingrediënten (2 personen)
500 g verse schorseneren
1 citroen
1 flinke el boter of olie
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 theelepel piment
2 deciliter room
1 eetlepe grofgehakte en geroosterde hazelnoten
1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
250 g verse tagliatelle
peper
zout

Zo maak je het:
Vul een ruime kom met een koud water en het sap van een citroen.

Trek keukenhandschoenen aan; het witte vocht in schorseneren maakt hardnekkige bruine vlekken op je huid die je maar moeilijk krijgt weg gewassen. Schrob onder de kraan het zand van de schorseneren. Schil ze vervolgens met een dunschiller en dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren.

Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm, kieper ze in het kokende water en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken.

Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle.

Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin. Je kunt ook olie gebruiken, maar je schorseneren zullen dan wellicht een tikje minder mooi bruin kleuren. Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de geraspte sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken.

Meng de beetgaar gekookte tagliatelle door de schorseneren in room. Leg dit mengsel op de borden. Leg hier de schorseneren op die je apart gehouden hebt voor de garnering. Bestrooi nu met peterselie en de geroosterde hazelnoten.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten