donderdag 24 maart 2016

Jopen grote winnaar Dutch Beer Challenge 2016

Het regent weer medailles voor de Nederlandse brouwerijen op de 2e Dutch Beer Challenge. Op woensdag 23 maart zijn er in Rotterdam 239 Nederlandse bieren beoordeeld en daarvan hebben er 61 bieren van 34 brouwerijen een gouden, zilveren of bronzen medaille gekregen.

Dit jaar scoort Jopen Bierbrouwerij met 7 prijswinnende bieren het hoogste aantal medailles met 3 gouden voor Extra Stout, Mooie Nel IPA en Lervig Don't tRYE this @ home. Daarna komen twee brouwerijen met 4 medailles: Hertog Jan (2* goud) en de Texelse bierbrouwerij. Met drie medailles op zak zijn brouwerij Maallust (1* goud), Het Uiltje (1*goud), Duits & Lauret (1* goud), La Trappe. Maar ook opvallend dat twee jonge brouwerijen (opgericht in 2015) drie medailles voor hun bieren hebben gekregen: Brouwerij Noordt en Morebeer Brewing (zie ook verderop).

Het beste bier van Nederland 2016 wordt op 19 mei bekend gemaakt tijdens de Week van het Nederlandse Bier. Vorig jaar werd de Mooie Nel IPA van Jopen verkozen tot beste bier van Nederland, en ze maken weer een kans.


12 brouwen krijgen 39 medailles

Naast Hertog Jan zijn er nog twee brouwerijen met twee gouden medailles: brouwerij Reuzenbieren en SNAB bierbrouwer. In totaal verdelen 12 brouwerijen 39 medailles. 22 brouwerijen krijgen ieder 1 medaille waarvan 8 brouwerijen er een gouden medaille in hun prijzenkast kunnen bijhangen: brouwerij Rodenburg, Breugem, Hommeles, Bruut bier, De Naeckte brouwers, Gulpener, Pelgrim en Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt.


Veel nieuwe namen

In deze lijst van prijswinnende bieren zijn er groot aantal van nieuwe brouwerijen die in 2015 zijn opgericht:

Brouwerij Noordt is gevestigd in Rotterdam Noordt en gestart in juli 2015 in een voormalige brandweerkazerne aan de rivier de Rotte. Ze zijn gelijk de grootste brouwerij van Rotterdam met een brouwinstallatie van 2000 liter. En daarmee hebben ze 3 medailles binnengehaald voor hun Black IPA, India Pale American Lager en Noordt Weizen.

Morebeer brewing uit Amsterdam is een brouwerijhuurder van ondernemer, bierliefhebber en uitbater van Proeflokaal Arendsnest: Peter van der Arend. Hij heeft de prijswinnende bieren ontwikkeld in samenwerking met de volgende brouwers: Mikkie = Cativella met Italiaanse brouwer del Ducato, Tempelbier met Jopen en Bald Eagle met brouwerij Kees. 

Bruut bier kreeg een gouden medaille voor Gajes. Bruut bier is een brouwerijhuurder met plannen voor een microbrouwerij in Amsterdam in een voormalige bunker op Vuurtoreneiland. Ze brouwen tot die tijd bij brouwerij Anders in België.

Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt is sinds 2015 in de oude Schellensfabriek in het centrum van Eindhoven gevestigd en heeft reeds 17 bieren op de markt gebracht. Daarnaast heeft de brouwerij een proeflokaal en organiseert het rondleidingen en bierproeverijen. Zij kregen een gouden medaille voor 400 Watt Vanille, een Russian Imperial Stout.

Eastgreen Craft Beer Brewery is een brouwerijhuurder uit Enschede. Hij brouwt zijn prijswinnende Yellow Moon in de ketels van Othmar in Ootmarsum.

Brouwerijbelgica.nl komt uit Made en hun Saison Wittekop is gebrouwen bij brouwerij De Dool in België.

Stadsbrouwerij De Dikke uit Wijk bij Duurstede is opgericht in 2015 en heeft een bronzen plak gekregen voor hun Kuitbier. Stadsbrouwerij De Dikke maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. 

Walhalla Craft Beer kreeg een bronzen medaille voor zijn Shakti Double IPA. Hij is in 2015 begonnen en brouwt bij de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten