dinsdag 24 maart 2015

Lekker klimmen naar Mookerheide en Graaf van Heumen

Met een leuke club bierwandelaars vatten we de - ietwat frisse - lentewandeling aan richting de Maas bij Cuijk. We wandelen vooral door Noord-limburg met z'n vele heuvels en pittige klimmetjes. Genieten van de Mookerheide waar de vele kraters getuigen zijn van de oorlog(en) of schatgravers... zoals Kiste Trui.
Bij de Plasmolense hof rusten we even en daarna schijnt de zon! Je waant je even in het buitenland, diepe dalen, hoge bomen, zonnetje erdoorheen, prachtig. De St. Jansberg herbergt mooie paden en verschillende soorten bossen. Op weg naar Graaf van Heumen komen we de Mookense schans en de Heumense schans tegen, verdedigingswerken uit de 17e eeuw.
Brouwerij Graaf van Heumen is in 2009 opgericht en heeft als enige brouwerij in Nederland glazen brouwketels. Brouwer Constant Keinemans is (elke zondag) aan het brouwen. Hij laat ons 5 bieren proeven: Pils (erg lekker smaakvol), Freshly Hopped (beetje dun), Amber (proef overrijp fruit), Lentebock (lekker kruidig doch fris), Polaris donker (ruik de hop, maar proef koffie, porterachtig). Naast de brouwerij staat Restaurant bergzicht, waarin de voormalige Raafbrouwerij heeft gezeten. In de oude lagerkelder is nu een muziekzaal met Jazzband Sue Moreno, waar we ook een paar biertjes proeven.

Bekijk de foto's hier op Flickr van deze bierwandeltocht.

Geschiedenis brouwerij Bergzicht - Raaf
In 1982 werd door Herm Hegger het plan gevat om in de gebouwen van de vroegere brouwerij 'Bergzicht', die in 1920 werd gesloten, weer een ambachtelijke bovengistende bierbrouwerij te beginnen. De gebouwen hadden lange tijd leeg gestaan, waren niet onderhouden en de oorspronkelijke inventaris was gesloopt. Met hulp van vrienden werden de gebouwen gerestaureerd. Daarna konden de ketels, machines en tanks opnieuw worden geinstalleerd. In november 1984 werd voor het eerst weer gebrouwen. In 1987 brouwde Brouwerij Raaf voor het eerst in Nederland op commerciële basis witbier (Gelaense Witte, het huismerk van Café Maximiliaan in Geleen). In 1991 werd Brouwerij Raaf ingelijfd door Allied Breweries. Hierdoor werd de productie vrijwel uitsluitend gericht op witbier. Per 1 november 1994 werden de poorten gesloten. (bron: cambrinus.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten