zondag 29 december 2013

Winterbierwandeltocht 't Goeye Goet: "mooie tocht en lekker bier"


Derde kerstdag is zo'n dag dat iedereen naar buiten wil om lekker uit te waaien en genieten van de natuur. Zo ook vandaag: 'volle' bak, met 23 deelnemers gaan we op weg naar brouwerij 't Goeye Goet in het Openluchtmuseum in Arnhem. De wandeltocht begint bij de Sint Jansbeek en gaat langs de nobelprijs winnende Arnhemmer Lorentz voor zijn elektronentheorie. Zijn standbeeld uit 1931 staat in het Sonsbeekpark. Vlakbij is de Witte Villa - voormalig zomeroptrekje van baron de Smeth - en daar ligt ook Lazy King, aangekocht door gemeente Arnhem na de 10e beeldententoonstelling de Grandeur 2008.
We vervolgen ons pad door de beukenbossen van het park op weg naar een van de eerste koelkasten: de IJskelder gelegen naast de 'Koude Vijver'. Voorbij kasteel Zypendaal ligt de bron van de Jansbeek en het veld met de wadi's waarin het regenwater wordt opgevangen. We dwalen door smalle paadjes en bossen over landgoed Schaarsbergen en Warnsborn. Een dubieus monument voor het eerste dodelijke slachtoffer van de luchtvaart (1910), kruist onze weg op het heideveld.
In rap tempo snellen we naar het Openluchtmuseum waar we in de oude en nieuwe Bierbrouwerij 't Goeye Goet een rondleiding krijgen van brouwer Patrick Leenders. Op heldere wijze legt hij uit hoe 'eenvoudig' het brouwproces eigenlijk is, maar door de vele varianten in mout, gist en hop kun je heel veel soorten bier maken. Wij proeven er drie: de pilsener 5% (volmoutig), het winterbier 8% (heerlijk kruidje en bittertje) en de tripel 9% (heel makkelijk drinkbaar en lekker soepel smeuïg). Als verrassing krijgen we hun allerlaatste prijswinnende herfstbok - beste bokbier van Nederland - als flesje mee naar huis. Dat wordt nog lekker nagenieten!

Meer foto's van deze bierwandeltocht staan hier op Flickr.

Arnhem.nieuws.nl over bierwandeltocht 't Goeye Goet: een succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten