maandag 30 september 2013

Verslag stadsbrouwerij Cambrinus Zutphen

Zaterdag 28 september starten we met 22 bier- en wandelliefhebbers op station Klarenbeek. We struinen ons een weg door de struiken over de 14e eeuwse Veluwse bandijk, langs kabouterhuisjes, kolken en wielen. Halverwege genieten we bij een eeuwenoude bakkerij Bril in Gietelo van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij vers van de bakkerij. De zon schijnt uitbundig en iedereen heeft goede zin. Het is een leuke gevarieerde groep komende uit onder meer Alphen aan de Rijn, Nijmegen, Huis ter Heide, Zutphen en een vriendengroep uit Deventer die deze bierwandeltocht als verjaardagscadeau nuttigen (goed idee!).
Via de Middeleeuwse kerk van Voorst betreden we het Kerkenpad richting Zutphen dat langs een oude geul van de IJssel loopt. We wandelen nu door de Voorster Klei dat 'slechts' enkele decennia geleden is ingepolderd. Het nieuwe waterbeleid 'ruimte voor de rivier' zorgt ervoor dat de Voorster Klei in de toekomst weer deels onder water komt te staan bij hoog water van de IJssel. Lopend over de IJsseldijk zie je de Hanzestad Zutphen liggen. We maken kennis met de Berkel en wandelen langs markante punten zoals de Bourgonjetoren, de middeleeuwse stadsmuur, de Droge Nap en eindigen de wandeltocht bij stadsbrouwerij Cambrinus.
Brouwer Gerrit Wolf vertelt uitgebreid en vol passie over zijn vakmanschap: bierbrouwen. We proeven 6 bieren in de kelder van de brouwerij. We beginnen met Sjos - een Urquel Pilsener 4.8%, Witte Wolf Belgisch witbier 5.2% en een amber bier van 5.5%. Liesje heet zijn blonde bier van 6.5% die opgevolgd wordt door een (zoet) bokbier van Grolsch 6.5% (helaas was zijn eigen dubbelbok nog niet klaar). Maar we eindigen met zijn beroemde tripel: de Droge Nap van 9.5%! Het bijzondere van deze brouwerij is dat het gehuisvest is in een pand uit de 9e eeuw en dat zijn bier alleen hier te degusteren is, geen bier op fles of fust, hij tapt direct uit de lagertanks in de kelder.

Klik hier voor de foto's op Flickr


Deelnemers over deze bierwandeltocht:

"Het was erg leuk om zaterdag mee te wandelen. We hadden er gelukkig erg goed weer bij en het bier smaakte prima. De foto's zijn goed gelukt, je hebt de sfeer van de dag mooi weten te vangen! Ik ga zeker nog een keertje mee."

"Wij hebben genoten van de bierwandeltocht, en gaan zeker nog een keer meewandelen met een volgende tocht."


"Erg genoten afgelopen zaterdag van de tocht ! Zowel de wandeling, het concept zelf én natuurlijk de brouwerij mét biertjes ;-)"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten