maandag 29 juli 2019

BIERTEST: alcoholvrije IPA's 2019

Het is hartje zomer, we tikken 40 graden aan. De dagen strijden om heet, heter, heetst. Welk bier past daar nou heel goed bij: alcoholvrij bier! Dat we steeds meer en bewuster alcoholvrij bier drinken laat het nationaal bieronderzoek 2018 zien: elk jaar groeit de vraag en consumptie naar alcoholvrij en - arm bier. Ook de consumptie van de IPA laat een groei zien, bijna elke craftbierbrouwerij heeft zelfs een IPA in het assortiment. En wij houden van de IPA en zijn erg benieuwd hoe de kwaliteit is van de huidige alcoholvrije/arme IPA's (tot 0,5%). Het is zondag 28 juli, 25 graden en de Formule 1 in Hockenheim rijdt alcoholvrij en wij gaan voor de lekkerste alcoholvrije IPA!

Wat is nu eigenlijk alcoholvrij bier? Bierambassadeur Rick Kempen legt het helder uit in zijn video voor Bier & Co.


De bieren:
We kiezen voor de eerste Nederlandse alcoholvrije IPA (release 2017) van VandestreekPlayground Non-Alcholic IPA 0,5%. Daarnaast zetten we twee bieren die we (nog) niet kennen en dit jaar de markt op kwamen: Dodgeball Brave Ball 0,3% van Oersoep en Wanderlust 0,3% van Van Moll. Ook nieuw op de markt dit jaar is een alcoholvrije IPA van een grote brouwerij: Bavaria 0.0% IPA van Royal Swinkels Family Brewers (en de favoriet van mijn vriendin). Tot slot kiezen we de alcoholvrije IPA van Brewdog: Nanny State 0,5% die al in 2010 op de markt kwam en wellicht één van de eerste ter wereld was. Voor mij was de Nanny State de eerste kennismaking met een alcoholvrije IPA in 2016.



De proeverij: blind
Het proefpanel bestaat uit Jeroen en Mons (ervaren bierproevers) en internationaal biersommelier Maarten en we gaan de bieren blind proeven. Daartoe zijn de flessen in aluminiumfolie gewikkeld en op koelkast temperatuur (4 graden) geserveerd. Alleen ondergetekende weet welke bieren er zijn maar niet de volgorde. De volgorde is dus willekeurig. We kijken naar de kleur, schuim, aroma en smaak. Welke lijkt het meest op een IPA en is het lekkerste?


De resultaten: Wanderlust Van Moll is de lekkerste!
Wat gelijk opvalt zijn de grote verschillen in kleur: van licht-geel tot rood-bruin. Ook zijn er grote verschillen in de moutigheid van het bier in geur en smaak. De mate van hoppigheid (aroma van citrus, bloemig, harsig of kruidig) in combinatie met de bitterheid geeft de IPA smoel en karakter. Een bier vonden we geen alcoholvrije IPA maar eerder een alcoholvrije sour en dat is die van Oersoep, wel een lekker alcoholvrij bier! De Nanny State lijkt in de verste verte niet meer op de versie van 2016, veel te moutig. De top 3 zit dicht bij elkaar, waarbij Wanderlust van Van Moll het meest compleet is: mooie strogele kleur, mistig, tropisch fruit en citrus in de geur en aroma, fijne bitter en volle smaak. De Playground non-alcoholic IPA van Vandestreek volgt op de voet, gevolgd door de Bavaria 0.0% IPA.

Smaaknotities:
Dodgeball Brave Ball van Oersoep die smaakte niet als een IPA maar heeft wel een lekker verfrissend citrus zuurtje en licht moutig, eindigt als 4e bij iedereen (wel een hele goede alcoholvrij bier maar geen IPA)

Jeroen: "soort bitter-lemon"
Maarten: "kleur lijkt op die van een witbier"

prijs: € 2,69 (33 cl)
winkel: Wijnhuis Sonsbeek

Nanny State van Brewdog is roodbruin van kleur en heel moutig en stroef, we vermoeden lichte oxidatie en wordt het minste gewaardeerd door alle proevers en eindigt bij iedereen als 5e

allen: "niet lekker door teveel aan mout"

prijs: €1,99 (33 cl)
winkel: AH

Playgroud Non Alcoholic IPA Vandestreek proeft meer als een IPA, oranje kleur, moutig, citrus en lekker bitter ook in de nasmaak en eindigt als 2e

scores:
Jeroen: 3e
Maarten: 2e
Mons: 1e

prijs: €2,05 (33 cl)
winkel: AH


Wanderlust Van Moll, deze strogele alcoholvrije IPA heeft een aroma van tropisch fruit en citrus en is mooi vol van smaak, heeft een fijne bitter dat lekker doorloopt in de nasmaak en eindigt als 1e.

scores:
Jeroen: 1e
Maarten: 1e
Mons: 3e

prijs: €2,19 (33 cl)
winkel: Wijnhuis Sonsbeek

Bavaria 0.0% IPA heeft een mooi bittertje en moutig korte afdronk eindigt als 3e

scores:
Jeroen: 2e
Maarten: 3e
Mons: 2e

prijs € 0,75 (30 cl)
winkel: AH



Tot een volgende biertest met Bierwandeltochten!

Met bierige groet,

Maarten Exel
Internationaal biersommelier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten