zaterdag 29 december 2018

Groetjes uit ... Nevel Artisan Ales!


Het was een heerlijke dag om na de kerstdagen lekker te wandelen en genieten van de Ooijpolder en daarna van de bieren van Nevel. Modderige klompenpaden geleiden ons naar het pontje over het Meertje om verderop bij het kleinste dorpje van Nederland door de Poort van Persingen te gaan. We genieten van het zonnetje en van de mooie omgeving. De sloten staan nog steeds heel erg droog en nodigen uit om er doorheen te lopen.

Bij Oortjeshekken nemen we in de oude herberg onze lunch en nadat ik door de niet rokende boer van de aangrenzende afgebrande boerderij op het juiste verhaal van de brand (geen sigaret dus) ben gewezen, gaan we via de Bisonbaai - waar trouwens vele bomen met beverknaagsporen staan! - verder op pad.

We wandelen over op de IJssellinie en in de het uitkijkpunt de Ooievaarsnest krijgen we van Bierwandelaar Remco zijn thuisgebouwen Barley Wine. Heerlijk! We zien Gallowayruinderen en komen de Konikpaarden tegen op ons pad. We glibberen samen met de paarden de linie af naar vaste grond onder onze voeten.

Bij de Waal zien we het eindpunt al opdoemen: de Honigfabriek waar naast brouwerij Nevel ook Oersoep en Lab54 zijn gevestigd. Even snel langs de bierige locatie's De Hemel, het oudste cafe De Blauwe Hand en de nieuwste bierwinkel de Bierbrigadier om bij Nevel aan een lange gezellige biertafel plaats te nemen. Mattias van Nevel leidt ons door zijn bierproeverij die hij met bijpassende kazen heeft verrijkt. Ook heeft ie voor ons zuurdesembrood gebakken en speciale (bio)boter van een zuivelboerderij uit de Ooijpolder.

Gepassioneerd vertelt Mattias over hun bieren en het gebruik van een eigen gistcultuur en lokale biologische ingrediënten voor het bier zoals planten, vruchten en kruiden. Het bewaren en verder laten ontwikkelen van de bieren in eikenhouten vaten maakt elk bier weer uniek en soms - onbedoeld - tot een nieuw bier. Meeste bieren rijpen ze 6 tot 12 maanden. De meeste van hun bieren hebben friszure tonen en zijn ronde 5-6 procent in alcohol.

De volgende bier- en spijscombinatie's hebben we geproefd:
Vlijt - Extra Bitter Saison 5,2% - zuurdesembrood met gezouten boter
Rust - Barrel Aged Saison 5,5% - Friese roodbacterie kaas
Noest - Vatted Porter met Brettanomyces 4,9% - Biologische Stilton met biologische port
Bries - Barrel Aged Golden Sour met duindoornbessen 6,2% - Zwaluwgekwetter (Nederlandse camembert)
Sintel - Barrel Aged Biere de Garde met wilgenbast 5,5% - Spaanse manchego

Dank bierwandelaars en Mattias voor de gezellige bierwandeldag, het was weer genieten! En tot een volgende bierwandeltocht.

Fijne jaarwisseling :-)

Maarten Exel
Bierwandeltochten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten