vrijdag 11 mei 2018

Groetjes uit ... brouwerij De Molen!


RomeinenNU over de Romeinse Bierveldtocht De Molen

Ook al gaven de Romeinen de voorkeur aan een glaasje wijn, er werd heel wat bier gedronken in de Oudheid. Reden voor biersommelier Maarten Exel om een Romeinse Bierveldtocht te organiseren. Het doel van deze campagne: Brouwerij de Molen in Bodegraven. Onze reporter Pim Möhring trok zijn wandelschoenen aan en marcheerde mee. Lees hier zijn (integraal overgenomen) artikel gepubliceerd op RomeinenNU:

Op bierveldtocht 
Romeinse legionairs deden meer dan alleen vechten. Langs de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, bemanden zij castella, legerforten. Essentieel was de aanleg én het onderhoud van de wegen die deze castella met elkaar verbonden door, inderdaad, de Romeinse legionairs. Vandaag volgen wij hun voetstappen op dezelfde wijze waarop de legionairs zo’n 400 jaar de limes bewaakten: te voet.

Tacitus in Alphen 
Begeleid door de geweldige gids van Bierwandeltochten vertrekken we om 10 uur vanuit Station Alphen aan de Rijn. Speciaal in het kader van de Romeinenweek is de Bierwandeltocht omgedoopt tot de echte Romeinse Bierveldtocht. In castellum Albanianae (Alphen aan de Rijn) horen we over het Romeinse verleden van de stad en haar belangrijke rol in de verdediging van de limes. Dit verleden wordt onder andere herinnerd door Romeinse keizerlijke munten – zoals die van Caligula – in de vorm van straattegels, iets wat je op de fiets gauw zou missen. Ook is er aan de kade van de Rijn een prachtige moderne inscriptie te vinden van een passage uit Tacitus, een Romeins historicus uit de 1e eeuw na Christus. Hij beschrijft Germanië als een gebied met woeste grond, ruw klimaat en een somber leven.

Nigrum Pullum 
Na een heerlijk zonnige wandeltocht langs de Rijn komen we aan in castellum Nigrum Pullum (Zwammerdam). De enthousiaste rondleiders aldaar laten ons de plek zien waar twee gigantische Romeinse rivierschepen zijn opgegraven, en welke vondsten er verder zoal zijn gedaan in Zwammerdam. Ook genieten we er van ons eerste biertje en we beginnen meteen echt goed Romeins met het heerlijke Limesbier. Verfrist en bijgespijkerd in onze Romeinse kennis trekken we verder langs de limes.

Vrijwilligers 
Na onderweg prachtige verhalen te hebben gehoord van onze Bierveldtocht-gids over de Romeinse geschiedenis in de Lage Landen én de geschiedenis van bier, komen we aan in Bodegraven. Ook hier is een castellum opgegraven. De Romeinse vondsten uit Bodegraven staan gedeeltelijk opgesteld in de tentoonstelling van de Historische Kring Bodegraven, een snelgroeiende organisatie wiens enthousiaste vrijwilligers de tentoonstelling mogelijk maakten.

Kracht uit graan 
We besluiten onze Romeinse Bierveldtocht in Brouwerij de Molen, waar we een uitgebreide rondleiding krijgen en meerdere biertjes mogen proeven. Welverdiend na zo’n geweldige Romeinse wandeling. Wist je dat de Romeinen ook bier dronken? Zij noemden het cerevisia, een combinatie van Ceres, de Romeinse godin van de landbouw, en het woord vis, dat kracht betekende. Ofwel: kracht uit graan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten