dinsdag 11 oktober 2016

Prachtige dag met bijzondere rondleiding en heerlijk bier

Mooi verslag van bierwandelaar Wilma over de bierwandeltocht naar Duits & Lauret: "Vandaag weer een heuse bierwandeltocht gelopen met Kees en natuurlijk Maarten, de organisator van bierwandeltochten. Dit keer was het doel de brouwerij van Duits & Lauret die sinds kort in fort Everdingen is gevestigd. We verzamelde om 10.30 uur bij station Culemborg; de limiet van 20 bierwandelaars was bereikt, dus we vertrokken met een flinke groep. We gingen richting centrum waar we konden genieten van de vele mooie oude pandjes en gevels; een echte openbaring voor ons.
Maarten vertelde ons het een en ander ander over de geschiedenis van Culemborg, Everdingen en Vianen en de Vrijstad die ze vormden in vroeger jaren. Liet ons zien waar ze toen aan de kaak werden gesteld, waar Jan van Riebeeck had gewoond en wat meer leuke wetenswaardigheden. Natuurlijk kwam ook de ontstaansgeschiedenis van het bier aan bod: een 'must' bij elke bierwandeling. Via de haven gingen we de Lekdijk op en de uiterwaarden in. Het was schitterend weer en we genoten volop van de prachtige Hollandse plaatjes: water, bootjes, wolken, koeien, polders, zilverreigers...helemaal goed.
Halverwege was er een stop bij 'Werk aan het Spoel', ook een fort langs de Lek. Weer aangesterkt hervatten we de route die met wat omtrekkende bewegingen uiteindelijk eindigde bij fort Everdingen en brouwerij Duits & Lauret. We werden allerhartelijkst ontvangen en kregen een uitgebreide rondleiding van Daniëlle door het fort. Wat een fantastisch bouwwerk en wat is het schitterend gelegen. Maar wat moet er ook nog veel werk worden verzet. Uit alles blijkt dat ze er nog steeds heel veel zin in hebben en het gaat ze ongetwijfeld lukken. 
Ondertussen had Marco in het proeflokaal de glazen volgeschonken en konden we eindelijk aan het bier waar velen van ons al naar smachtten. We begonnen met Viaans Brederode bier, een perfect blond bier dat schitterend in balans is.  Als tweede hadden we Kiem, een lentebok, die ook in het najaar heerlijk smaakt.  Natuurlijk kregen we ook de, terecht, bejubelde houtgerijpte Rook Dubbelbock.  Het vierde bier was Bière de Garde brune, een wat mij betreft niet zo aansprekende naam, maar wát een mooi bier.  Als afsluiter kregen we de Winterstout, ook zeker niet te versmaden.
Tussendoor bezochten we nog even het in aanbouw zijnde brouwlokaal, altijd weer leuk om die grote ketels te aanschouwen. Daarna konden we even in de winkel shoppen en nog een biertje vatten.  Algauw gingen de eersten weg vanwege het schema van het openbaar vervoer. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag met een schitterende wandeling en heerlijke bieren. Volgend jaar kunnen we hier op de camping staan en draait het proeflokaal volop. Veel succes met de uitvoering van alle plannen Daniëlle en Marco."

Jan-Albert: "Vandaag gewandeld naar fort Everdingen vanuit Culemborg naar de brouwerij Duits & Lauret. Mooie wandeling langs de Lek. Maarten verteld onderweg over de omgeving en bier. Aan het eind van deze tocht een rondleiding over het fort terrein. En natuurlijk een bierproeverij. 
Een échte aanrader als je van wandelen en bier houdt, een van beide is ook al goed."

Kees: "Na een mooie bierwandeltocht met Wilma, Maarten, en nog 18 bierwandelaars gastvrije ontvangst bij Brouwerij Duits & Lauret"

Yvonne: "Was een geweldige dag! Prachtig weer, hele leuke en bijzondere rondleiding en heerlijke biertjes. Nog bedankt Maarten."

Jaap: "Ola Maarten, Dank voor de ontdekking van het oude Culemborg en van de ijzeren verdediging van onze voorouders tegen het gespuis van buiten. Hoewel we later hebben kunnen proeven, dat niet al het 'Duits' een vervelende bijsmaak heeft, integendeel! Kortom een mooie zaterdag, was het."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten