Het de derde dinsdag van de maand september, in Nederland is het Prinsjesdag, maar wij noemen deze dag voortaan
Tripel Tuesday!
In België en Nederland worden heel wat tripels of tripelachtige bieren gebrouwen. Het is het meest gebrouwen biertype onder thuisbrouwers. Wat is een Tripel voor een bier eigenlijk? Wat is jouw favoriete Tripel en wie brouwt de beste Tripel in Nederland en België?
Het profiel van een Tripel (bron StiBON)
Complex bier met soms hoge bitterheid dat rijpe tonen maskeert. Geur van geel fruit, soms met kruidigheid van koriander of sinaasappelschil. De kleur varieert van amber tot blond. Het is een bovengistend bier met een alcoholpercentage dat tussen de 7,5 en 10% ligt. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft tripel ook een hoger koolzuurgehalte.
Het is een bier in de Belgische abdijtraditie, in 1935 voor het eerst op de markt gebracht door Westmalle. De naam verwijst naar de hogere moutstorting dan voor dubbel of enkel. In de afwisseling blond en donker van abdijbieren is Tripel weer een blond bier.
Top Tripel Nederland en België (bron Ratebeer*)
In de top 100 tripels kom je vooral Belgische tripels tegen: 89 Belgische en 11 Nederlandse Tripels. De waardering voor Tripels uit België zijn ook een stuk hoger. Nummer 1 is de Tripel Karmeliet van brouwerij Bosteels uit België en de eerste Nederlandse Tripel kom je op nummer 16 tegen: Bitter en Zoet van brouwerij De Molen.
Veel traditionele abdij tripels in de Top 10 van Belgische tripels.
De Molen staat met drie verschillende in de top 10 van Nederlandse tripels.
Tripel zelfbrouwen
Wil je ook een tripel brouwen?
Op de site van Hobbybrouwen van Jacques Bertens staat een recept voor een tripel (en andere biertypes). Jacques Bertens is ook de thuisbrouwer die de eerste brouwwedstrijd van Brand heeft gewonnen met een zwaar blond bier.
*
'Ratebeer' is een site waarop je bier kunt beoordelen aan de hand van 5 aspecten: uiterlijk, geur, smaak, mondgevoel en totaal oordeel. Op basis van deze oordelen berekent Ratebeer een score per bier. In de kolom ratings staan het aantal oordelen waarop de score is berekend. Bieren zonder score of zonder beoordeling in het afgelopen jaar of bieren met het label 'Retired' zijn niet meegenomen.