donderdag 15 augustus 2013

Verslag Bierwandeltocht Graaf van Heumen

Zondag 11 augustus wordt een historische wandeling langs de ijstijd, Romeinen, 80-jarige oorlog en wat recenter: brouwerij Graaf van Heumen. De Brabantse stad Cuijk blijkt een Romeinse legerplaats te zijn geweest in de 4e eeuw, genaamd Ceuclum, wat bocht, kromming van de Maas betekent. De markante kerk van Cuijk uit 1913 van architect Carpar Franssen is een eye-catcher die we de hele dag zien vanaf de prachtige uitzichten op de Mookerheide. Nadat we de Maas oversteken met het pontje zijn we in Limburg en struinen we door de maisvelden langs de rivier richting Mook.
Na een pittige klim komen we uit op de Mookerheide dat in de ijstijd is ontstaan en waar in 1574 het Oranje huurleger is verslagen door de Spanjaarden. Je ziet hier de bominslagkraters van de Tweede wereldoorlog nog duidelijk in het landschap liggen. Na een pauze bij de Plasmolen, duiken we het bos in van de St. Jansberg en lopen langs maïs en korenvelden richting de Mooker- en Heumense schans. Het is een zeer afwisselende wandeltocht met klimmetjes door bos en heidevelden.
Bij Mook-Molenhoek komen we uit bij de Graaf van Heumen dat in Gelderland ligt. Deze brouwerij ligt naast de oude Raaf brouwerij op een groot landgoed. Brouwer Constant Keinemans brouwt er (meestal) op zondag in - mede door hemzelf ontworpen - glazen brouwketels uit Duitsland. En dat is uniek in Nederland. Ook brouwt hij met verschillende hopsoorten en maakt proefbrouwsels van single hop, zoals vandaag met Mandarine-hop. We proeven vier lekkere bieren van de Graaf: Pilsener 5%, Weizen 5%, Mandarine 6,7% en Tripel 7,6% met bijpassende hapjes. De Tripel en de Pilsener vallen goed in de smaak en kiezen we als keuzebier. En we mogen een hele jonge herfstbock-bier proeven, die vanaf oktober helemaal op smaak is. Reden genoeg om een herfst-wandeling in te plannen naar de Graaf van Heumen.

Hier staan alle foto's van deze bierwandeltocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten