dinsdag 16 oktober 2018

Groetjes uit ... Vechtdal brouwerijen!

Een weekend bierwandelen in het Vechtdal van Overijssel. Dat lijkt ons wel wat. Met als startpunt Ommen, wandelgemeente bij uitstek. Vanaf Ommen hebben we bierwandeltochten uitgezet naar brouwerijen in de omgeving op vrijdag, zaterdag en zondag.

Vrijdag 7 september: Bierwandeltocht naar brouwerij De Pauw, Ommen



De Pauw bierbrouwerij ligt idyllisch aan de rand van het bos in de Twentse Hooilanden. De wandeling er naar toe is zeer groen en heuvelachtig met het uitkijkpunt de Besthemerberg als letterlijk hoogtepunt. We wandelen langs de steile oever van de Regge en zien kasteel Heerde liggen achter de hoge muren. Bij de microbrouwerij ontvangt Harry ons met koffie en koek. En hij legt uit dat de brouwerij op het terrein van de biologische melkvee boerderij van zijn broer ligt, wiens vrouw de ijsmakerij beheert.

We krijgen kort de uitleg over zijn ambachtelijke brouwerij, brouwproces en werkwijze. Daarna gaan we 8 (!) bieren proeven: 5 vaste en 3 seizoens of eenmalige bieren. We genieten ervan en krijgen na afloop nog keuze bier in fles mee. Al met al een mooie ervaring van en met deze markante brouwer.

Zaterdag 8 september: Bierwandeltocht naar Vechtdalbrouwerij en Bierfestival in Dalfsen.



We wandelen vanaf station Ommen naar landgoed Het Laer met haar mooie Engelse tuinen, paadjes en bruggetjes over diverse beken. Via de beek die uitmondt in de Regge vervolgen we onze pad naar landgoed Vilsteren, waar een heus padenparadijs is aangelegd met verrassende idyllische uitzichten op de Vecht, het mooie dorpje en spannende plekjes zoals het kluizenaarshuis en theekoepeltje. Via de Vilstersluis komen we bij onze lunchlocatie met een van de mooiste terrassen aan de Vecht: Mooi Rivier. Daarna gaan we op pad naar een uniek uitkijkpunt over het Vechtdal.

In Dalfsen bezoeken we de Vechtdal Brouwerij en krijgen een rondleiding en proeverij van hun bieren. Heerlijk genieten van de verhalen (en mooie etiketten) over de bieren en de brouwerij. Die samenwerkt met organisatie Philadelphia, zodat mensen met afstand/beperking/mogelijkheden er kunnen werken. Bij de kerk in Dalfsen is het Bierfestival waar we nog nagenieten van lokale/regionale bieren.

Zondag 9 september: Bierwandeltocht brouwerij Mommerite, Gramsbergen.


We starten lekker vroeg om volop te genieten van deze prachtige zonnige dag. We wandelen en struinen door een bosrijk gebied. Bij de Sahara pauzeren we even om verderop langs de Vecht te wandelen over het koeienpad. We passeren eeuwenoude buurtschappen zoals Junne en Beerze, waar de tijd stil lijkt te staan. Na een kruip en sluip door pad langs een dode arm van de Vecht komen we bij camping De Roos waar we onze meegebrachte lunch opeten. Nog een paar kilometer en we zijn bij station Marienberg waar we de trein nemen naar Gramsbergen. Brouwerij, proeflokaal-café en bijna kasteel Mommeriete ligt aan het water en vlakbij het station. Aan een biertafel gezeten degusteren we hun bieren met heerlijke hapjes erbij. Wat een mooie genietplek en heel fijn om het bierwandelweekend Vechtdal zo af te sluiten!

Dank allemaal voor de gezellige dagen, rondleidingen en proeverijen!

Tot een volgende keer!

Maarten Exel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten