woensdag 31 december 2014

Genieten van wind en Droge Nap tijdens Winterbierwandeltocht Zutphen

Sneeuw in het zuiden tot aan Dieren, vanaf Klarenbeek naar Zutphen is het groen, beetje sneeuw. De straffe wind geven ons een lekkere uitwaai dag! Heerlijk genieten van de bossen op de Veluwse bandijk en glibberen op het Voorster klei in de IJssel-vallei.
In het prachtige middeleeuwse Hanze-stad Zutphen bezoeken we markante punten als de Droge Nap en eindigen met een lekkere proeverij bij stadsbrouwerij Cambrinus in een 800 jaar oude kelder. Gerrit Wolf vertelt enthousiast over zijn brouwerij en bieren. Favoriete bieren zijn de tripel Droge Nap en zijn urquel pilsner.

Hier staan de foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

Tot de volgend keer!

maandag 1 december 2014

Bierwandeltocht La Trappe door mooi herfstig vennenbosgebied

De dag begint grijs, maar tegen het middaguur komt de zon door. Mmmm het is dan nog meer genieten van de afwisselende wandeltocht door het Oisterwijkse vennengebied met een leuke groep bierwandelaars uit Woerden, Westervoort, Baarn en Amsterdam. Het riviertje de Reusel brengt ons naar Moergestel waar we de lunchpauze houden met Bossche Bollen. We nemen daarna het pastoorpaadje naar het geografisch middelpunt van de Benelux (!?), ja die is dus hier. Lees erover in Weekblad en er zijn zelfs twisten over zie NOS-artikel.
Daarna vervolgen we de weg naar het bos en weldra zie we de torens van abdij Koningshoeven in de verte liggen. In het proeflokaal van La Trappe krijgen we een film en excursie door de brouwerij, waarbij we o.a. de nieuwe afvullijn bekijken. Daarna proeven we 6 van hun bieren. We genieten van verschillende biertypen: (de enige) Witte Trappist, Blond, Dubbel, Isid'or, Tripel en Quadrupel. Uiteraard wordt nog even de winkel bezocht om de Oak Aged batch 18 (Quadrupel gelagerd op Moscatel, Brandy, Oloroso en nieuw eiken high toast vaten zie het register) in te kopen of een van de vele andere bieren en zelfgemaakte kazen, koekjes, chocola of brood. Tot de volgende batch eh bierwandeltocht!

Hier staan de foto's van deze Bierwandeltocht op Flickr

zondag 30 november 2014

Tip: Geef een Bierwandeltochten Cadeaubon!

Ben je op zoek naar een origineel en uniek cadeau? Geef een Bierwandeltochten cadeaubon en verras een familielid of een vriend of collega. Bestel hem nu.



Bestel de cadeaubon t.w.v. € 27,50 of € 55,- als volgt:

1] Stuur een mail naar info@bierwandeltochten.nl met de volgende gegevens:
- voor- en achternaam (begunstigde=gelukkige ontvanger)
- woonplaats  (begunstigde)
- e-mailadres (begunstigde)
- geboortedatum (begunstigde)
PS Geef ook aan naar welk e-mailadres we de cadeaubon mogen sturen.

2] Maak het bedrag over naar rek.nr Bierwandeltochten NL68 INGB 0005029604 ovv Cadeaubon, naam begunstigde.
Bierwandeltocht cadeaubon voor 1 persoon t.w.v. € 27,50
Bierwandeltocht cadeaubon voor 2 personen t.w.v. € 55,-

3] Zodra de betaling is voltooid, wordt de cadeaubon gemaakt en toegestuurd per mail.


zaterdag 29 november 2014

Emelisse: polderland bier op grote hoogte!

Brouwerij Emelisse blijft bijzonder. Ver weg gestopt op de Zeeuwse eilanden in de polder heeft Emelisse gestaag gebouwd aan een reeks monumentale bieren. Je vindt er geen bergen, maar grassige dijken, een oude graanmolen en nieuwe molens bij de Oosterscheldekering. Eeuwen lange strijd tegen water, het verdronken land en fantastisch bier.
In de brouwerij genieten we van de bijzondere bieren: DIPA, Smoked Rye IPA, Blond IPA,Winterbier, Imperial Dubbelbock en sluiten af met het dessert: Creme Brulee Stout. Zeker een brouwerij om nog een keer te bezoeken, het is de verre reis dubbel en dwars waard!

Hier staan de foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

vrijdag 21 november 2014

Rotterdamse topdag met Pelgrims, Gozers & Houten Carrie!

We ontmoeten elkaar in station Kapsalon, Haaienbek of Patatzak wat de bijnamen zijn van station Rotterdam Centraal. Bijnamen geven aan gebouwen is echt iets Rotterdams, zoals de Kuip en Koopgoot. We wandelen langs het grootste verzamel Groothandelsgebouw van Nederland en via de oude 19e eeuwse singels komen we aan in Delfshaven. In dit oude stukje Rotterdam leggen we aan bij stadsbrouwerij De Pelgrim waar we 5 traditionele bieren proeven. Van Stoombier (bittere pale ale), Wit, Tripel tot Bok en Dubbelbok.We wandelen verder richting de grote pakhuizen aan de haven en zien de Lessenaar van de havenpolitie.
De Euromast hult zich in de mist en via het mooie park zien we de Maas met haar indrukwekkende skyline met de Zwaan en De Rotterdam (of de Kolos van Koolhaas). Met de watertaxi spoedden we naar Hotel New York om via de voetgangersbrug bij de Fenix Food Factory te komen. Daarin zitten de Kaapse Brouwers, een proeflokaal met 20 bieren op de tap en hun (proef)brouwerij. Bij de oude ketels van de Molen krijgen we van brouwer Daan een uitgebreide proeverij van hun bieren. We starten met Karel, een fris fruitige American Bitter. Daan licht toe wat voor soort bier het is en welke persoon bij de naam hoort.
De saison Harrie valt goed in smaak. Carrie is de rode IPA (met bietensap) vernoemd naar advocaat Carrie Jansen. Vervolgens gaan we door met Jaapie een red ale vernoemd naar de schrijver van ‘Hand in hand kameraden’, Jaap Valkhof. Tussendoor genieten we van de uitstekende vleeswaren, mm lekker smeuïg gerookte ham, en kaas. Beide geleverd door Fenix Food-winkels. We sluiten de proeverij diep zwart af met Bea een Black IPA en de top Gozer een Imperial Russian Stout! Tot slot wees Daan ons op de Houten Carrie (gelagerd op een houten vat) die we van de tap nemen: heerlijk!




Hier staan de foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

Deelnemers over deze dag:
"Het was echt een topdag! Bedankt mannen!"
Fotoreportage van een deelnemer

donderdag 13 november 2014

Top bierwandelweekend: genieten van cultuur, natuur en lokaal bier!

Dit weekend staat in het teken van wandelen naar en lokale biertjes proeven bij drie brouwerijen in het Vechtdal (Overijssel). We zijn met een leuk en gezellig clubje bierwandelaars, drie vrouwen en vier mannen en het zonnetje schijnt! De eerste dag bezoeken we 2 brouwerijen. Vanaf station Vroomshoop wandelen we door het bos naar de Berghoeve brouwerij in Den Ham. We nuttigen de lunch in het proeflokaal en daarna proeven we de heerlijke en verrassende biertjes van Jurgen en Geralda. Zij brouwen er part-time en verkopen hun bieren in heel Nederland.
Ze maken ook eenmalige experimentele bieren zoals een black & tan een mix van tripel en stout. Of bieren die een jaar op een whisky vat hebben gelagerd zoals de Tsjuster BA. We starten de proeverij met een Khoppige IPA van 4%. Dat is heerlijke binnenkomer, om daarna een zwart bier te proeven die vol van smaak is en toch maar 4%: de 1824 Hammer Brand. Na een rondleiding door de brouwerij, opslag en gist- en lagerkamer, zetten we de proeverij voort met hun Bokbier Windbuul, Mirrwinter en Tripel. En daarna biertjes inkopen!
We gaan met lichtvoetige tred op weg naar De Pauw brouwerij, gelegen in een oude zuivelboerderij De Meulenhorst in het bos van natuurgebied Eerder Achterbroek bij Ommen. Harry brouwt er bier, zijn broer doet de biologische melkveeboerderij en zijn schoonzus de ijsmakerij. De markante en eigenzinnige brouwer is heel trots op zijn bierbrouwerij en dat steekt ie niet onder stoelen of banken.
Sterker nog, zijn bieren heten ook zo: Pauwtrots, Blonde trots, Zomertrots (Witbier), Wintertrots en Herfsttrots. Vol met trotse bieren togen we door het donker naar ons hotel in Ommen, waar ons een bierdiner wacht.

Hier staan de foto's van deze bierwandeldag op Flickr








Dag 2: Ommen naar brouwerij Mommeriete
De tweede bierwandeldag staat in het teken van de Vecht, de eeuwenoude rivier die kronkelt door het heuvelige essenlandschap. Mooi weer en met goede zin gaan we vanaf het hotel op pad door het herfstige bos met zijn vele paddestoelen. We wandelen over rivierduinen, langs de Vecht en door buurtschappen zoals Junne en Beerze. Bij een prachtig gelegen campingsite (de Roos) langs een arm van de Vecht doen we de lunch. Om vervolgens de stuwwal uit de 2e ijstijd te beklimmen. We zien de diversiteit aan landschappen aan ons voorbij gaan.
Bij Marienberg hebben we een verdiende pauze in café Spoor 7 voordat we de trein naar Gramsbergen nemen. Waar we de lokale brouwerij Mommeriete bezoeken. Prachtig gelegen langs het kanaal, naast de brug in een eeuwenoude Visserscafé hebben Carina en Gert hun brouwerij ondergebracht in 2008. Ze brouwen al 20 jaar en dat proef je! Hun bieren zijn van uitzonderlijke klasse: blond, rookbok, dubbelbok, tripel. Ze zijn heel mooi rond en goed in balans en daarbij serveren ze ook heerlijke hapjes met hun bier: paté met hun blondbier, tripelkaas en rokerige worst dat perfect past bij de rookbok.
Mmmmm echt genieten na zo'n heerlijke wandeldag.  Tot slot komt Gert met hun laatste nieuwe bier: exclusief want maar 26 flesjes, mogen we van dit goddelijke brouwsel proeven. Het is een Imperial Russian Stout - de heer van gramsbergen - en hij is heel lekker! Je proeft allerlei lagen chocola, koffie, vanille, alsof ie heel lang gelagerd is in een houten vat, maar dat is ie niet. Met glinsterende oogjes ziet Gert ons genieten van hun bier en met deze fijne smaak in onze mond genieten we nog lang na tijdens de terugreis naar huis.

Hier staan de foto's van deze bierwandeldag op Flickr

Deelnemers over dit bierwandelweekend:
"Top gezelschap! maakte het bierproeven wel echt compleet"
"Ik heb het erg naar mijn zin gehad ;-)  met het clubje gezellige mensen, het mooie weer, de mooie omgeving, de leuke brouwers en hun heerlijke bieren."

vrijdag 31 oktober 2014

Mijn vader, inspirator voor Bierwandeltochten


3 jaar geleden was de begrafenis van mijn vader, mijn inspirator voor bierwandeltochten, hier sluiten we een mooie wandeldag af tijdens onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in 2007, proost Gabriel, Buen Camino!

Het gedicht 'aarde' heb ik gemaakt na onze pelgrimstocht en voorgedragen tijdens de afscheidsdienst van mijn vader. Onze laatste Camino was de NS-wandeltocht van Castricum naar Egmond aan Zee in april 2011.


maandag 27 oktober 2014

De Bier-O-Meter bij brouwerij Maximus, Utrecht


De eerste keer dat ik bij brouwerij Maximus was en mijn Bier-Thermometer in een glas bier stak kreeg ik te horen: "Wat doet u nu?" ... "eh de biertemperatuur meten", "aha ja dat doet de brouwer ook regelmatig ... en is de Pandora op temperatuur?" "Ja hoor helemaal goed mmmm".

Op zondag 26 oktober was ik weer op bezoek met de Bier-O-Meter bij brouwerij Maximus. Een nieuwe brouwerij (2 jaar in bedrijf) in de wijk Leidsche Rijn (Vleuten-De Meern). Tijdens de bierproeverij kregen we 5 bieren te proeven, geserveerd in glaasjes van 10 cl. Het proeflokaal / brouwerij is gevestigd in een bouwloods, gezellig aangekleed met pallets en veel hout. De proeverij vond binnen plaats van 13 tot circa 14.30 uur in een aangenaam verblijf temperatuur (22 graden). 

Serveer temperatuur Maximus bier van de tap:
Pandora is 8 graden:  heerlijk goed op temperatuur, dit is tevens het meest verkochte bier van Maximus, makkelijk drinkbaar met fris citrus smaak.
Brutus meet 5 graden: veel te koud, mag van mij wel 8 of zelfs 10 graden zijn, dan komt de hoppige amber smaak helemaal tot zijn recht.
Stout 8 is ook 5 graden: waarom nou zo koud, dit bier gedijt juist goed bij hogere temperaturen vanaf 10 graden, volle koffie chocolade smaak, romig en zacht.
Saison is 7 graden: mooie temperatuur voor deze friszure saison
Bok 7 meet de optimale drinktemperatuur van 10 graden: ok!

Conclusie: ondanks de hoge kwaliteitseisen van de brouwer zelf serveren ze toch nog 2 van de 5 bieren (veel) te koud in hun eigen proeflokaal. 


Maximus bier & kaas proeverij: lekkere combi!

Zondag gaan we op pad met 10 bierwandelaars naar brouwerij Maximus. We starten in Vleuten en bezoeken kasteel De Haar in Haarzuilens. Mooi sprookjes kasteel (en het grootste van Nederland) gelegen in een groot wandelpark met vele tuinen, doorkijkjes en waterpartijen. In het oude gedeelte van Vleuten heeft van 1500 tot 1870 een brouwerij gestaan en is nu een café. Daarvandaan volgen we de oude Rijn naar Maximapark - de groene long van de Leidse Rijn - en wandelen we door Alendorp en voormalige kassengebied. Bij Castellum de Hoge Woerd beklimmen we de Romeinse Wachttoren met uitzicht op ons doel: Maximus!
We krijgen een uitgebreide proeverij met lokale kaasjes, biscuitmout en nootjes. Chris geeft de toelichting op de bieren en het brouwproces en ontstaan van brouwerij. De eigenaren van café België zitten achter het succes van Maximus, ze hebben nu 'last' van een ongezonde groei. Je merkt het al in het proeflokaal, vanaf 14 uur stroomt het snel vol met buurtbewoners (met kinderen) en bierliefhebbers. We proeven 5 karaktervolle bieren: Pandora (de lekkere frisse hardloper) met Petis Doruvael (romige roodkorstkaas), Brutus (heerlijke hoppige ondergistende amber) met oude kaas van Witte Welle, Stout 8 (smaakvol en zacht) met romige en pittige blauwadergeitenkaas, Saison (fijn friszuurtje) en als toegift hun Bockbier. We sluiten af met een keuzebier, wat een mooie dag weer!

Hier staan de foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

Deelnemers over deze bierwandeltocht:
"Complimenten voor de organisatie!"
"ik vond het zeker weer gezellig naar maximus. Op 15 november ben ik er ook bij in rotterdam!"
"Was zeker leuk!! Tot de volgende keer :)"

PS Tijdens de bierproeverij is de Bier-O-Meter ingezet lees hier de resultaten 

dinsdag 21 oktober 2014

Bierproeffeestje tijdens 60ste Bierwandeltocht: "Hemelse Oersoep!"

Zo dat is een fijne dag: zon, mooie natuur, enthousiaste bierwandelaars en we bezoeken twee brouwerijen in Ulpia Noviomagus tijdens de 60ste bierwandeltocht! Vanaf Ubbergen duiken we de Ooijpolder in en lopen langs slootjes en over boeren landpaden. Via de poort van Persingen wandelen we richting Ooij waar ooit een indrukwekkend kasteel heeft gestaan mét een brouwerij om de hoek. Vele steenfabrieken, kleigaten en afgravingen liggen rondom Oortjeshekken, onze pauzelocatie naast de Bisonbaai. Het wandelpad slingert zich door struiken en over oude romeinse wegen en we maken kennis met de IJssellinie.
De Waal en de nieuwe voetgangersbrug brengt ons naar de oudste stad van Nederland. Op het Valkhof is de St. Nicolaaskapel geopend. Heel gaaf om te zien, inclusief de maquette van de Barbarossa burcht. Bij de Hemel aangekomen, jaja een hele klim, krijgen we een Hemelse proeverij met Luna, Godelief, Serafijn, Oerbok, Helse Engel en Nieuw Ligt. Na deze lekkere pauze op het herfstkleurige terras, gaan we naar de Honigfabriek. Daar heeft Oersoep op de plek van de soepketels hun brouwketels neergezet. En hun bier smaakt uitstekend. We proeven achtereenvolgens: Damasco, Petit Saison, Brettanosaurus Rex, Engarde Citra, Passie (bij Ilkley (UK) gebrouwen samen met Rooie Dop) en tot slot de Coffee Porter. Mmmmm het was een prachtige dag, dank!

Hier staan de foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

Deelnemers over deze bierwandeltocht:
"Bedankt voor de links en de mooie bierwandeltocht. We hebben ervan genoten en het was leuk met jullie te kletsen!" 
"Daar sluit ik me volledig bij aan! :)"

woensdag 15 oktober 2014

De Bier-O-Meter bij Cambrinus Stadsbrouwerij Zutphen

Vanaf vandaag ga ik bij diverse café's, bierfestivals en bierbrouwerijen de drinktemperatuur meten van het (speciaal) bier. Want zoals ik tijdens de bieropleiding StiBON 1 heb geleerd is er een optimale drinktemperatuur per biertype:

Pils: 3-5°C
Pilsner (Urtype): 4-5°C
Bockbier: 8-11°C
Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel: 9-12°C
Sterke blond: 7-12°C
Stout: 8-11°C
Lambiek & Geuze: 4-7°C
Witbier: 3-5°C
Amber: 6-8°C
Weizen: 6-8°C

Mijn ervaring is en ik hoor het ook van andere biergenieters dat het speciaalbier van de tap vaak te koud is: "je proeft dan helemaal niets of heel weinig". Is dat nou echt zo (erg)? Hoe vaak komt het voor? En weten de café-eigenaren hoe koud hun speciaal bier wordt getapt? Met mijn speciaal ontworpen Bier-O-Meter ga ik de drinktemperatuur van speciaal bier uit de tap en/of van de fles - direct na het serveren - meten en proeven bij speciale (ABT)-biercafé's, brouwerijen en bierfestivals. Vandaag ben ik bij de Cambrinus stadsbrouwerij van brouwer/eigenaar Gerrit Wolf in Zutphen. Ik zit buiten op het terras, het is 18°C en hieronder zijn de meet- en proefresultaten:


Bieren bij Cambrinus Stadsbrouwerij Zutphen
Cambrinus Hanzebock (dubbelbock) 8,4% van de tap: 5°C 
De Hanzebock is een mooie ondergistende dubbelbock, op Duitse wijze gebrouwen met Duitse gist, mout en hop. Daardoor strakke smaken, zoetje, karamel en een kleine bitter, korte droge nasmaak. Maar te koud voor een bockbier, na een kwartier is ie op 10 graden en dan smaakt ie veel beter. Kortom een heel goede en lekkere 'traditioneel' bockbier, maar bestel hem een kwartier van tevoren.

Gerrit: "Dat is een bewuste afweging, want de lager tank staat op 6 graden en in de python leiding koelt het bier richting tappunt tot 5 graden. Hij kan in koudere dagen iets warmer 6-8 °C, ik kies nu voor houdbaarheid van het bier, dus kouder. Je hebt ook rekening te houden met serveertijd en warmte buiten en in 't café"

Cambrinus Droge Nap (tripel) 9,5% van de tap: 8-9°C
Deze zoetige tripel is (bijna) op temperatuur.

Cambrinus Oktoberfest/Märzen bier 5,4% van de tap: 8°C
"Deze mag juist iets kouder" vindt Gerrit. Het is de eerste keer dat ie dit type bier heeft gebrouwen naar voorbeeld van het Beierse Märzen bier: ondergistend en amberkleurig. Het heeft een een romige schuimkraag en de licht moutige smaak doet mij (een beetje) denken aan een Düsseldorfs Alt. Erg smaakvol bier. Dit Märzenbier heeft Gerrit gebrouwen voor het Oktoberfest in november.

Tot slot een Grolsch Pils van de tap: 5°C 
Dit is niet mijn pils: vlak en zoetig; is wel op temperatuur.

de Bier-O-Meter

maandag 13 oktober 2014

Van Graanmolen naar Brouwerij De Molen

Deze dag start in het oude stadje Woerden, waar we het oude kasteel, de ranke toren van de Bonaventurakerk en de voormalige stadhuis bekijken. Maar we worden eerst getrakteerd op een rondleiding in de graanmolen de 'Windhond' die op een oude stadswal staat. Een eeuwenoude werkende molen uit 1755. De molenaar leidt ons de hele molen rond en we beklimmen steile trappen. De molenstenen draaien een beetje, want er is weinig wind. Heel leuk en verrassend. Daarna begeven we ons op het marktplein waar in de Romeinse tijd Castellum Laurium heeft gestaan.
We volgen de Limes langs de oude Rijn en zien de replica's van Romeinse schepen die ze daar hebben opgegraven. Halverwege de wandeltocht begint een regenbui langdurig aan te houden. Gelukkig hebben we goede zin en na een fijne lunchplek bij een particulier, begeven we ons naar de andere Molen in Bodegraven. Een uitgebreide rondleiding en proeverij krijgen we voorgeschoteld bij de proefbrouwerij. Mmmm heerlijk hoor die bieren van de Molen. Na afloop werpen we een blik in de nieuwe brouwerij en doen ons te goed aan een keuzebier. Pais & Vree en de Fresh Hop worden door de bierwandelaars erg goed gewaardeerd.

Klik hier voor de foto's van deze bierwandeltocht.

zaterdag 27 september 2014

Videoclip Bierwandeltochten!

Houd je van wandelen en van speciaal bier? Dan is bierwandeltochten iets voor jou!
Kijk de video, wandel en proef mee!


 Meer weten over Bierwandeltochten? klik hier

dinsdag 23 september 2014

Bierwandeltocht Operatie Market Garden: leuk groep en mooie verhalen

Station Ede-Wageningen stroomt over van bezoekers voor de Ginkelse Heide. We wandelen met 12 bierwandelaars langs een lange rij wachtenden voor de bus op weg naar de dropzone. Maar eerst maken we kennis met het Sysselt een oud bos met mooie paadjes, vliegdennen en paarse heideveldjes. Bij aankomst op de Ginkelse Heide: overal picknickende mensen wachtend op de mass drop die uitgesteld is tot nader order, vanwege laaghangende bewolking en mogelijk onweer. Bijzonder verhaal gehoord over een moeder die Jan van Hoof in Nijmegen heeft gekend.We nemen het ervan en rusten een beetje en trekken verder. Na het Belgenmonument en grafheuvels wandelen we richting de Heidebrouwerij in de voormalige Mauritskazerne.
We krijgen in de brouwerij de proeverij en rondleiding. We zijn nu helemaal op de hoogte van hun bijzondere bieren met namen als: Edenoartje, Pegasus, Veluws Heidebier en Everzwijn Tripel. Dank, het was een erg leuke en lekkere dag!

Meer foto's van deze bierwandeltocht staan hier.

Reacties van deelnemers:
"Het was super en zeker voor herhaling vatbaar!"
"Ik heb er ook van genoten en het was ook zulk mooi weer. Alleen jammer dat de dropping niet door ging. Ik had het graag willen zien. Ik vond het een gezellige dag, eigenlijk altijd vind ik de bierwandeltochten gezellig."

zondag 31 augustus 2014

Zomer bierwandeltochten 2014: "mooie natuur en lekker genieten"

De zomerbierwandeltochten in Gelderland waren erg leuk en gezellig. Hieronder enkele foto's van de wandelingen en proeverijen.
Genieten van het bier van 't Goeye Goet in Arnhem. Link naar de foto's van deze bierwandeltocht

Door de vluchttunnelgang naar het Onderhuikershol en naar Burgbieren in Ermelo. Link naar de foto's van deze bierwandeltocht

Brouwer Gerrit Hammink van de Heidebrouwerij in Ede legt uit. Link naar de foto's van deze bierwandeltocht

donderdag 7 augustus 2014

De Molen brouwt de beste Nederlandse IPA's

Donderdag 7 augustus is International IPAday! Reden om even stil te staan bij de IPA: India Pale Ale. Welke soorten IPA's zijn er in Nederland en hoe goed scoren deze in Ratebeer*?

Brouwerij De Molen uit Bodegraven maakt volgens de 'beerraters' de beste en lekkerste IPA's in Nederland. Er zijn vier soorten IPA's: IPA, Imperial/Double IPA, Black IPA en Session IPA. Bij drie van de vier IPA-categorieën staat De Molen bovenaan:
nr 1 IPA: Vuur & Vlam,
nr 1 Imperial/Double IPA: Amarillo,
nr 1 Black IPA: Hip & Hop.
nr 1 Session IPA: Uilskuiken van brouwerij Het Uiltje.

De Molen komt veelvuldig voor in de top 10's (zie hieronder) met zijn eigen bieren (11 maal), een collaboratie met brouwerij 't IJ en met bieren van brouwerijhuurders (Rooie Dop, Kaapse brouwers, Merciless) die bij hun zijn gebrouwen (4 maal). Daarnaast staan ook de IPA's van brouwerij Emelisse (4 maal), 't IJ (4 maal) en Het Uiltje (5 maal en brouwt bij Jopen) vaak in de top 10.

IPA
India Pale Ale is een bier met extra veel hop toegevoegd, zowel bitterhop als smaakhoppen. De IPA heeft een intense aromahop, een gouden tot koperen kleur en een medium moutige body. De smaak is matig tot zeer sterk. IPA's zijn erg lekker bij pittige gerechten.

Totaal aantal IPA's: 82 (w.v. 26 De Molen, 5 Emelisse)

Imperial/Double IPA
De Imperial / Double IPA of DIPA is een sterke, vaak zoete, intens hoppige versie van de traditionele India Pale Ale. Bitterheid eenheden van 100 IBU en hoger. Het alcohol percentage begint meestal op 7.5%, maar is vaker 8.0% of hoger. De smaak is zeer intens.

Totaal aantal Imperial/Double IPA's: 23 (w.v. 6 De Molen, 4 Emelisse)

Black IPA
Een opkomende bierstijl grofweg gedefinieerd als een bier met IPA hoppen en relatief hoog alcoholgehalte en een duidelijke donkere geroosterde mout karakter. Veelal ontbreekt de typische geroosterde moutsmaak en body van een sterke stout en is hoppiger dan een sterke porter. Vaak gebruik van dry-hopping. Ook wel India Dark Ale, India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Dark IPA en soms India Brown Ale genoemd.

Totaal aantal Black IPA's: 23 (w.v. 6 De Molen, 5 Oersoep)


Session IPA
De term Session IPA beschrijft een categorie van bieren met dominante hopsmaken en met meestal 3.2-4.6 procent alcohol of nog minder alcohol. Dit biertype ontstond in 2010 uit de Craft Beer Tradition als een reactie op de trend van steeds sterkere bieren en een grotere publieke waardering voor hoppiger bieren in de hele wereld.

Top 5 Session IPA
                                                                                           score #N gebrouwen bij
1 Het Uiltje Uilskuiken NZ Session IPA                            91.99 40 Jopen
2 Rooie Dop 24/7 Session Ale                                            91.43 123 De Molen
3 Berghoeve Khoppig                                                    91.35 63
4 Het Uiltje Velduil                                                            80.97 72 Jopen
5 Merciless Human Sacrifice                                            77.59 38 De Molen
Totaal aantal Session IPA's: 10 (w.v. 5 nog te weinig scores)

* 'Ratebeer' is een site waarop je bier kunt beoordelen aan de hand van 5 aspecten: uiterlijk, geur, smaak, mondgevoel en totaal oordeel. Op basis van deze oordelen berekent Ratebeer een score per bier. In de kolom #N staan het aantal oordelen waarop de score is berekend. In de kolom 'gebrouwen bij' staan alleen bij de bieren van brouwerijhuurders of een collaboratie brouwsel de brouwerij waar het bier is gebrouwen (bron: Ratebeer, 6-8-2014).



dinsdag 24 juni 2014

Bierwandelweekend Texel: Boeiende Texelse Bieren

Bierwandeltochten regelt ook groepsuitjes zoals het Bierwandelweekend Texel voor de Borrelclub. Dat is veel lol, Texels bier proeven en genieten van de Texelse natuur: bos, duinen, strand,  grassige schapendijken en lekker Texels lamsvlees. We verblijven twee nachten en bezoeken twee brouwerijen. We wandelen naar de Bonte Belevenis waar brouwerij De Boei is gevestigd. We degusteren en beoordelen bieren met namen als Noorderzon, Loodsbier, Windkracht 8 en 10. Na de lunch wandelen we richting De Hoge Berg waarachter de Texelse brouwerij ligt. Na de rondleiding en proeverij laven we ons aan hun nieuwste bier: de Vuurbaak. Een lekkere Irish Red Ale met een bittertje op 't eind. Die gaan we exporteren naar de vaste wal zoals dat hier heet op Texel. De zondag is gereserveerd voor een bezoek aan het noordelijkste puntje van Texel waar de vuurtoren staat. De Borrelclub is lekker aan het uitwaaien en geniet van de zeewind! Mmmm wat is Texel een fijn eiland, proost en tot de volgende keer! Wil je ook een Bierwandeltocht als groepsuitje voor een dag(deel) of weekend? Vraag naar de mogelijkheden bij info@bierwandeltochten.nl

Hier staan de foto's van dit bierwandelweekend op Flickr

maandag 23 juni 2014

Een Hoptimistische Bierwandeltocht naar brouwerij Rodenburg


De groep bierwandelaars staan klaar in Rheden om de Veluwezoom te beklimmen. Ze komen uit Groningen, Alkmaar en Utrecht en hebben er zin in! Goed geluimd wandelen we door de bossen en kijken over de Posbank bij de steile trap. We pauzeren even bij de Carolinahoeve dat mooi ligt verscholen in het bos. Na de 14-sprong komt het zonnetje erbij en zijn we flink in de vakantiestemming op het pontje naar Oldenburg.
Weldra komt brouwerij Rodenburg gelegen in het gehucht Rha in zicht vanaf de IJsseldijk, mmm dat wordt genieten. De Engelsman Steve Gammage brengt ons zijn heerlijke Bronckhorster bieren op zijn terras. We beginnen EigenWeiss tot De Hooge Heren het overnemen. De derde is een Angus Tripel die de positieve trend verder inzet naar de Hoptimist, wow wat is dat 'n lekkere DIPA. Tot slot nemen we de Nightporter, 'n heerlijk zacht rokerige stout, daar wordt je heel blij van!

Meer foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

donderdag 5 juni 2014

Nieuw! De Bierproeverij op Vaderdag


De Bierproeverij op Vaderdag is een 'wandeltocht' langs Gelderse brouwerijen op één locatie. In het nieuwe café Stella By Starlight in Arnhem zullen we 6 zomerse bieren proeven onder begeleiding van biersommelier i.o. Maarten Exel van Bierwandeltochten. Hij bespreekt en laat je genieten van verschillende biertypes zoals Weizen, IPA, Saison, Blond, Tripel. De bieren komen van lokale brouwerijen uit Gelderland zoals 't Goeye Goet, Het Roze Varken, Oersoep, Witte Leeuw, Rodenburg. 

Tijdens de proeverij komen de volgende aspecten van het bier aanbod:

- biergeschiedenis
- hoe proef je bier
- biertypes
- brouwproces
- brouwerijen

De bieren worden geserveerd in proefglaasjes van 12-15 cl. Daarnaast serveren we diverse versnaperingen (kaasje, worst, crackers). En staat er water op tafel om de smaak te neutraliseren.


Proef en geniet mee!

Thema bierproeverij: zomerse bieren uit Gelderland
Datum: 15 juni 2014
Tijd: 16.00 u -18.00 u
Locatie: café Stella By Starlight, Coehoornstraat 33, Arnhem 
Aantal deelnemers min/max: 10 / 30
Speciale Vaderdag prijs: € 17,50 p.p.

Aanmelden (verplicht):

Stuur een mail naar info@bierwandeltochten.nl met je naam en aantal personen.






woensdag 28 mei 2014

Bierwandeltochten tijdens Week NL Bier: "gezellig, mooie natuur en lekker"

Donderdag 15 mei is de start van de Week van het Nederlandse Bier met de bierwandeltocht door de prachtige, groene Meijendel duinen en Haagse bossen. Met als eindpunt: het Nederlands bierproeffestival in de Grote Kerk van Den Haag. Daar aangekomen genieten we van verschillende bieren zoals de heerlijke Green Bullit IPA van Two Chefs Brewing of een Bastard van CEAUX Brew.  Ik geniet nog na van Masterclass Bier en Kaas: 5 soorten Bronkhorsterbier van brouwerij Rodenburg gecombineerd met heerlijke kazen, mmmm. Foto's van deze bierwandeltocht

In de kop van Drenthe staat in Veenhuizen brouwerij Maallust. Een bijzondere brouwerij in een voormalige graanmalerij. De bierwandeltocht gaat door typisch Drenthe landschap: esdorpen, Hunebed, oudste bos en drassige paden bij nieuw aangelegd natuur. We krijgen tijdens de bierproeverij en rondleiding bij de brouwerij het nieuwste bier van Maallust te proeven: Mooie Madam een heerlijke moutige dubbel.  Foto's van deze bierwandeltocht

De bierwandeltocht naar 't Goeye Goet begint in Arnhem Zuid en doet het Elderveldparkpad aan. Daarna struinen we door de wetlands van Arnhem in Meinerswijk. Bij de kazematten van de IJssellinie ligt een voormalig Castellum van de Romeinen. Hiervan zien we één steen terug in Gelders erfgoed centrum in de Rozet. We maken kennis met het feestaardvarken en langs de Jansbeek lopen we door de parken Sonsbeek en Zypendaal. Om bij het Openluchtmuseum uit te komen voor een rondleiding en proeverij van bierbrouwerij 't Goeye Goet door brouwer Patrick Leenders. Het was een genot! Foto's van deze bierwandeltocht


Zondag 25 mei is de laatste dag van de week van het NL bier en die gaan we heel goed benutten. Met 16 enthousiaste bierwandelaars, een vrolijke zon en een lekker vooruitzicht gaan we de Parel in het Groen verkennen. Op een oude dekzandrug liggen mooie naaldbossen, vennen en het riviertje de Reusel. In Moergestel een perfecte lunchlocatie en vervolgens door de bossen nabij La Trappe. Zodra de Koningshoeve in zicht komt ruikt men de stal en in rap tempo naar het proeflokaal, waar de film en de proeverij begint. Na de rondleiding door de oude en nieuwe brouwerij krijgen we overige bieren van  La Trappe te proeven. De trappisten bieren Witte Trappist, Jubilaris, Isi d'or, Dubbel, Tripel en Quadrupel vallen goed in smaak. Foto's van deze bierwandeltocht


woensdag 14 mei 2014

Bierwandeltocht Oersoep: Ooij en Zeebier

13 Oersoep bierwandelaars trotseren deze zeer natte editie. Met name het natte en zeer hoge gras waar we door heen struinen in de Ooijpolder zorgt voor menig vochtige schoenen en sokken. Maar het is wel een hele mooie natuurtocht met boerenlandpaden, slootjes en een pontje. Bij Oud-Ooij staan nog resten van een grote burcht en het landschap is mede vormgegeven door de afgravingen van de steenfabrieken. Via de IJssel-linie komen we bij de Waal waar we de nieuwe en wiebelige voetgangersbrug nemen.
We zien de Honig fabriek al liggen en we snellen ons er naar toe door de benedenstad. Kick van Oersoep bezorgt ons heerlijk bier bij binnenkomst: Steampunk, een lekker fris Pale Ale. Vervolgens leidt hij ons rond in de voormalige soepfabriek: schroterij, brouwerij, de nieuwe opengisttank ruimte voor hun spontane vergistingsbieren, de warme en koude kamer en de toekomstige barruimte. We vervolgen de proeverij met een saison Sergent Pepper, Da Masco en een Bon Sauvage. Tot slot nemen we nog een Russian Imperial Stout: Zeebier. Lekker!

Foto's van deze bierwandeltocht

De Week NL Bier App

Nog 1 dag en dan begint Week van het Nederlandse Bier! Er is een handige app waarin alle bier(wandeltocht)-activiteiten staan en alle brouwers/bieren op het bierproeffestival. Veel plezier!! http://www.weekvanhetnederlandsebier.nl/app

dinsdag 29 april 2014