maandag 28 oktober 2019

Groetjes uit ... Stadsbrouwerij Wageningen


De herfst bierwandeltocht naar stadsbrouwerij Wageningen start in zonnig Ede. Vanaf het station duiken we de Sysselt in en zien gelijk een opvallend gebouw: de Stingerbol. Sporen van everzwijnen en vele paddestoelen sieren ons pad door het bos. Tot aan de lunchlocatie is het dwalen en struinen langs Celtic Fields, lijnzaadvelden en sprengbeken brengen ons tot in het Renkumsbeekdal. Waar we bij restaurant De Beken genieten van onze lunch met een Bockbier van Hertog-Jan die - helaas - met suikersiroop is aangezoet en dat chemische bijsmaakje proef je goed. Geef ons maar een echt volmout bockbier.  Na de lunch vlonderen we het Beekdal over en gaan door de geurige (naald)bossen richting de Wageningse Berg. Daar hebben we een prachtig uitzicht over de Rijn en de Betuwe. We nemen het Bergpad dat ons leidt langs vele uitzichtpunten, het Arboretum, het Kasteel en naar de stadsbrouwerij in het Rad van Wageningen.


Stefan neemt ons mee in hun bierbrouwavontuur sinds 2013 en we genieten van de geserveerde bieren die allen uit hun nieuwe brouwerij komen. Zo beginnen we op het zonnige terras met een Wageningse Egel, een frisse pale ale van 4,5% met 'n goede bitterheid. Heerlijk dorstlessend. Vervolgens krijgen we De Wageningse Engel (6,3%) gebrouwen met lokale mout. Een volmondige blond moutbier dat goed past bij het verhaal over duurzaam en efficiënt bierbrouwen met hun op maat gemaakte brouwketels in Nederland. De Belgische Meurafilter die zij als één van de drie craftbrouwerijen in Nederland gebruiken zorgt voor veel tijdbesparing en weinig verlies. Sterker nog uit 100% maisch is het mogelijk om 104% wort te halen.



Ze hebben tot nu toe acht brouwsels gebrouwen en zijn er zeer tevreden over. En hun doel om vooral lokale producten te gebruiken uit zich ook in hun afzetgebied (lokaal) en de kaas en worst die uit de omgeving komen. Zo eten de koeien hun bierbostel op en van hun melk wordt de heerlijke Blaarkopkaas gemaakt bij Meester Affineurs. Daarnaast hebben ze een hopveld bij een zorgboerderij. De hopplanten zorgen voor bescherming van de kippen tegen roofvogels en biedt ze ook de nodige schaduw. De hop wordt gebruikt als drooghop voor hun Wagenings Hopfen Blut, een Kölsch van 5,5%. Dit jaar gebruiken ze Taurus en Cascade en is afgelopen week afgevuld. Mmmmmm die is heerlijk. We proeven rood fruit, kers, aardbei. Fris en een fijn bittertje. Tot slot krijgen een Hop Loving Criminal IPA, een mooie IPA meer in de Engelse stijl. Waarbij de lokale droge worst van de natuurslager Keizer van Zanten met een licht rookje goed bij past.


Proost! Dank allemaal voor de gezellige bierwandeldag en dank aan Stefan voor rondleiding en heerlijke bierproeverij en lekkernijen van stadsbrouwerij Wageningen. Tot een volgende bierwandeltocht!

Wil je ook deze bierwandeltocht als groepsuitje doen? Dat kan! Bel naar 0610508952 (Maarten) of mail info@bierwandeltochten.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Deelnemers over deze Bierwandeltocht:

Geweldige wandeling gisteren bedankt voor de begeleiding Maarten, en de heerlijke proeverij in Wageningen (Jeroen)

Wat een leuke foto's Maarten. We hebben genoten van de dag. Nogmaals bedankt voor de fijne wandeling en het mooie weer ;-) (Judith)







Maarten Exel
Bierwandeltochten
Internationaal Biersommelier

zondag 27 oktober 2019

Groetjes uit ... Bamberg Bier Experience herfst 2019


Dit is de herfst-editie van de de Bamberg Bier Experience 2019. Met 12 bierwandelaars gaan we dit weekend genieten van Frankische bieren, gebruiken en eten.

Op vrijdag verzamelen we in hotel-bierbrouwerij Spezial, waar we de kamers hebben. Start is om vijf uur en we genieten dan gelijk van het Rauchbier - waar Bamberg ook om bekend staat. Het regent licht en we togen naar brouwerij Fässla aan de overkant van de weg. Hier nemen we een seidla lager of golden pils van de eeuwenoude brouwerij met brouwer Herr Kalb. Via de Kettebrucke komen we op de Langestrasse waar de oudste herberg van Bamberg zit: Zum Sternla. En sinds kort heeft het de jongste brouwerij in huis, waarvan we hun eerste bier proeven: Märzen. De Schaufela's en Schnitzels gingen er goed in en lekker gevuld gaan we op weg naar brouwerij nummer 4: Keesmann brouwerij bekend om zijn Herrenpils. Maar wij bestellen via het luikje een bockbier die - in tegenstelling tot Nederlandse bockbieren heel licht van kleur en ook zoetig is. Vijftig meter verderop zit Mahrsbrau waar we ons laven aan hun Ungespundetes bier: aU, heerlijk en hier genieten we er volop van!


Zaterdag starten we na het ontbijt met een wandeling naar Klosterbrau - de oudste brouwerij van Bamberg op die plek. We worden ontvangen door een vrolijke dame die zich verontschuldigde voor alle troep - die er niet was - want ze hadden de avond ervoor hun Bockbier Anstich (Bockbiertapfeest) gehad. We krijgen het laatste beetje van het bockbier te proeven. Elke brouwerij in Bamberg hebben hun Bockbier Anstich op een donderdag of vrijdag en stemmen de data met elkaar af. De rondleidster van de brouwerij was (zeer) rap van tong en liet ons de oude en nieuwe brouwerij zien. In de lagertank ruimte krijgen we een zeer jonge Rauchbier te proeven - die naar mijn mening nog weinig rauch had of was het toch een Schwarz bier?


Hierna gaan we naar dé rauchbierbrouwerij van Bamberg: Schlenkerla. En in de binnenplaats genieten we van de Urrauchbock. Mmmmmm heerlijk vol van smaak en heel toegankelijk. We schlenkern door middeleeuwse straatjes naar de Domplatz en klimmen via de Benedikteiner weg naar St. Michaelsberg waar we in het gelijknamige restaurant onze lunch degusteren met een Herrenpils. We bezoeken de oude Museumbrouwerij met vele antieke voorwerpen, bekers, flessen en tonnen. De weg naar het volgende bier is steil en glibberig door de modderige paden. Maar eenmaal op het hoogste punt ligt Bamberg aan onze voeten. In kasteel Altenburg is een leuk cafe waar we bieren van Weyermann bestellen. Vanaf hier gaat ons bierpad naar beneden naar Greifenklau 1719 die voor ons hun jubileumbier heeft. Een verse Zwickel, volmondig, grassig, bittertje en zacht. De Biergarten die je niet mag overslaan is Spezial-Keller: zowel voor het uitzicht als voor het eten en drinken. Hier schenken ze de rauch-weizen van Spezial. We gaan verder langs Klosterbrau voor hun Schwarz/Bock en naar Schlenkerla om nog een keer (of twee) hun Urrauchbock te proeven. Die is echt niet te versmaden ...


Zondag doet zijn naam eer aan, want de zon schijnt ons tegemoet als we onze laatste uurtjes in Bamberg vertoeven. We staan wat langer stil bij het meest gefotografeerde monument van Bamberg: Das Altes Rathaus. Opvallende Barokke/Rococo toegang, vakwerk aan de ene kant, mooie fresco's aan de andere kant op een eiland in de Regnitz. In de verte zien we Klein Venetië liggen. De taarten en Kuchen zien er goed uit; jammer dat de bediening niet helemaal synchroon liep met de koffie. We sluiten af met een Bamberg Krugla en een fles bier van Spezial. En dat was het: een mooie en lekkere speciale herfst-editie.

Dank allemaal voor de gezellige dagen en dank aan alle Bambergers voor hun gastvrijheid en lekkere eten en drinken. Zum Wohl en tot de volgende Bamberg Bier Experience: 17-19 april 2020.

PS nog een leuk filmpje over een vaandeldrager op de Michaelsberg (geluid aan):

Deelnemers over de Bamberg Bier Experience:

Iedereen en vooral Maarten bedankt voor het mooie en gezellige weekend. Het was Genieten met een grote G. (Bert)

Bedankt voor het onvergetelijke weekend allen!! En bedankt voor de goede organisatie en zorg Maarten! (Remco)

Het was een super gezellige weekend, en nu voor
😴😴😴op de bank.😂😂(Nadine)



Met vriendelijke groet,

Maarten Exel
Bierwandeltochten
Internationaal Biersommelier

dinsdag 15 oktober 2019

Groetjes uit ... Bataafse Opstand DAVO & Leroy Brown


Zonnige bierwandelaars op pad naar de Romeinse tuin en Castellum Herculis in Meinerswijk. Zeer aangename temperaturen begeleiden ons naar het theaterspektakel van Vitales in Arnhem Zuid. Het verhaal over twee broers en de Bataafse Opstand tegen de Romeinen mooi weergeven in een groen decor:



De lunch bleek verrassend te bestaan uit vloeibare pannenkoeken aangevuld met een stevige Romeinse brood. Hiermee togen we door Meinerswijk, een natuurgebied in de uiterwaarden van de Rijn. We zien oude IJssellinie overblijfselen en een Castellum waarvan de Principia is weergeven. We struinen door de polder, langs kleigaten en ontmoeten de Konikspaarden op ons pad. Weldra zien we de Eusebiustoren uitsteken en via de Praets en de Nelson Mandelabrug zijn we in Arnhem.

We gaan eerst naar Leroy Brown Proeflokaal, waar Thijs ons opwacht met een uitgebreide Bierproeverij. Tortilla met kaas en quacamole / pulled chicken en een lekkere kaas/worst plank begeleiden de proeverij. We genieten er volop van! De volgende bieren proeven we: Treetop Lover 4,7%, een hoppig tarwebier met veel citra hop, waardoor die lijkt op een IPA. Daarna heb je de keuze: zijn nieuwste bier Pegasus, een witbier met sinaasappelschillen of zijn (Rock Out With Your) Bock Out bier met rozijnen. Thijs geeft er uitgebreid uitleg bij en geeft bij het volgende bier Junkyard Dog, een Oatmeal Stout van 6% er worst bij waarin het bier is verwerkt. Tot slot krijgen zijn Eldorado, een Tripal, gemaakt met een Hybride gist van een IPA en een Tripel. Een deel van het bier (10%) wordt apart gezet en drooggehopt met heel veel Amerikaanse Mosaic hop en er wordt Wodka aan toegevoegd. Dit voegen ze na 5 dagen weer terug aan het overige bier. Zo krijg je een zwaar bier (8,5%) dat het maisch schema van een tripel heeft met genoeg Amerikaans hop van een IPA en de wodka zorgt voor extra warmte en alcohol. Mmmm dat is genieten.

We sluiten deze mooie en bijzondere bierwandeldag af bij het proeflokaal van DAVO aan de Rijnkade. En genieten buiten op het terras van 3 proefglaasjes naar eigen keuze van het uitgebreide assortiment. Zo geniet ik van een Weizenbock, Road Trip (tripel) en van The Don, een RIS van 10%. We bleven nog 'even' hangen bij DAVO en eindigden bij De Beugel in Arnhem, een carft-biercafe met hele mooie pareltjes, zoals Tsarina Esra uit 2012 van De Molen of een Cuvée Freddy van Alvinne.

Dank iedereen voor deze gezellige en lekkere bierwandeldag! En dank Leroy Brown en DAVO proeflokaal voor je gastvrijheid en lekkere bieren en hapjes. Tot een volgende Bierwandeltocht!

Maarten Exel
Bierwandeltochten










Groetjes uit ... VandeStreek Proeflokaal


Motregen (of vals nat) begeleidde deze zeer herfstige tocht, maar dat mocht de pret niet drukken. We liepen door de mooie Westbroekse Zodden, Het Gagelbos en kwamen veel paddestoelen tegen in allerlei kleuren, vormen en maten. Maar we waren ook wel erg blij met onze aankomst in het nieuwe proeflokaal van VandeStreek in Utrecht. En genoten achtereenvolgens van de volgende bieren van tap: Broeders (tarwebier), Splash (session IPA), Blackbock, Fourstroke (quadrupelbock) en tot slot een Baltic G een imperial porter gelagerd op Glen Touchers whiskyvaten.

Dank aan de brouwbroeders VandeStreek Ronald en Sander voor de gastvrije ontvangst en lekkere bieren, cafetaria Coen voor de lekkere lunch en de bierwandelaars voor de leuke en gezellige bierwandeltocht. Tot een volgende Bierwandeltocht!

Taplijst VandeStreek