Romeinse Bierveldtochten 2018


Tijdens de Romeinenweek van 28 april t/m 6 mei organiseert Bierwandeltochten i.s.m. RomeinenNU diverse bierwandeltochten met het thema Romeinen in Nederland, mobiliteit en Bier.

De Romeinse Bierveldtochten zijn wandelingen langs onze Romeinse geschiedenis en eindigt met een bezoek aan een lokale (micro)brouwerij en een bierproeverij. De wandelingen worden begeleidt door een lokale Romeinengids en biersommelier Maarten Exel vertelt over de geschiedenis van bier. Belangrijkste vraag: dronken de Romeinen bier?

Romeinse Bierveldtochten tijdens de Romeinenweek 2018:
za 28-4 Romeinse Bierveldtocht De Kromme Haring, Utrecht (VOL)
zo 29-4 Romeinse Bierveldtocht Oersoep, Nijmegen (bijna VOL)
za 5-5 Romeinse Bierveldtocht De Molen, Bodegraven (VOL)
zo 6-5 Romeinse Bierveldtocht Maximus, Utrecht (gaat door)
* wijzigingen onder voorbehoud

Algemeen:
We volgen de geschiedenis van de Romeinen en stappen letterlijk in de voetsporen van de Romeinse soldaten. Onderweg vertelt de Romeinengids over de Romeinse geschiedenis met haar mooie verhalen en de biersommelier natuurlijk over bier (geschiedenis). We eindigen elke wandeltocht na circa 12-16 km met een bezoek aan een lokale brouwerij en krijgen een proeverij van hun bieren met hapjes. Deze Romeinse Bierveldtochten liggen langs de Limes. Starttijden zijn rond 10-11 uur, met een lunch/pauzelocatie halverwege, na een bezoek en proeverij bij brouwerij ligt de eindtijd rond de 17-18 uur. Alle tochten starten op en eindigen nabij een OV-locatie station of bushalte.

Prijs Romeinse bierveldtocht is €35,- p.p. (o.l.v. lokale Romeinengids en Biersommelier Maarten Exel incl. brouwerijbezoek, bierproeverij en hapjes)

Tickets

Omschrijving per Romeinse Bierveldtocht:

28-4: Romeinse Bierveldtocht De Kromme Haring, Utrecht 
Deze Romeinse bierveldtocht start bij station Utrecht Lunetten. We wandelen langs de Romeinse Limes oftewel de Noordelijkste grens van het Romeinse Rijk. We zien Castellum Fectio én Fort Vechten. Wandelen langs de Kromme Rijn en horen vele verhalen over de Romeinen van een lokale Romeinengids en over biergeschiedenis enthousiast verteld door biersommelier Maarten Exel. We stappen letterlijk in de voetsporen van de Romeinen met een pleisterplaats in Amelisweerd en proeven de bieren van brouwerij De Kromme Haring in hun brewpub in Utrecht. Meer info.


29-4: Romeinse Bierveldtocht Oersoep, Nijmegen
Deze Romeinse bierveldtocht begint in Berg en Dal aan het begin van een Romeins Aquaduct. We volgen het enige Romeinse aquaduct in Nederland door de heuvels en bossen en komen langs vele Romeinse plekken in Nijmegen. Zoals het legerkamp, castra op het Kopse Plateau en de Hunnerberg, Tempels en Oppidum Batavorum en horen vele verhalen over de Romeinen en over biergeschiedenis. We stappen in de voetsporen van de Romeinen en in Ulpia Noviomagus proeven we in de voormalige Soepfabriek de bieren van Oersoep. Meer info.


5-5: Romeinse Bierveldtocht De Molen, Bodegraven 
Deze Romeinse bierveldtocht begint bij station Alphen aan den Rijn en loopt via Castellum Albanianae. We wandelen langs de Romeinse Limes, de Oude Rijn oftewel de Noordelijkste grens van het Romeinse Rijk. We zien oude munten en in Zwammerdam pauzeren we vlakbij Castellum Nigrum Pullum en horen vele verhalen over de Romeinen en over biergeschiedenis enthousiast verteld door gids en biersommelier Maarten Exel. We stappen in de voetsporen van de Romeinen om uiteindelijk in brouwerij De Molen in Bodegraven een rondleiding en proeverij te krijgen. Dat wordt smullen! Meer info.
6-5: Romeinse Bierveldtocht Maximus, Utrecht 
Unieke van deze Romeinse Bierveldtocht is de ontmoeting met een heus Romeins schip in Castellum Hoge Woerd. We wandelen vanaf station Utrecht Terwijde door de Leidsche Rijn, gebouwd op en rond de oude Rijn, de Romeinse Limes. Tijdens de bouw zijn er veel boten, munten en aardewerk en overblijfselen van Castellum en wachttorens gevonden tijdens de opgravingen. We zien hiervan replica's in het landschap, zien het geconserveerde schip de Meern I en genieten van het Maximapark. Vanaf de Romeinse wachttoren zien we brouwerij Maximus liggen waar we uiteindelijk afmeren voor een heerlijke proeverij van hun bieren. Meer info.

De Romeinse Bierveldtochten zijn mede mogelijk gemaakt door:
 Romeinenweek

2 opmerkingen:

 1. Leuk initiatief.
  Ik stel voor dat jullie in Bodegraven de bierwinkel van brouwerij Jan Kraan aandoen, gevestigd op de Overtocht 6. Hij maakt het enige echte Limesbier van Nederland en kan smakelijk vertellen over zijn zoektocht naar het recept en of bier wel Romeins is!
  En kijk ook eens op de website van www.langsdelimes.nl bij routes of op de website www.stichtingschep.nl van SCHEP (onder Activiteiten: flyer met downloadinstructies). Stichting SCHEP heeft de route-app Langs de Limes over de Romeinse tijd in Zuid-Holland vervaardigd, met verschillende etappes, onder meer Alpohen-Zwammerdam (Nigrum Pullum_ en Zwammerdam-Bodegraven. In etappe 7 van Zwammerdam naar centrum Bodegraven zit een verhaal over bier.

  vriendelijke groet
  Claudia Thunnissen
  06-20661819

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Claudia, dank voor je reactie en tips. Ik ken Jan Kraan en we hebben al contact gehad over zijn bier. Ga je een keer meewandelen?

   Verwijderen